Hlavní obsah

Úplatky ve fotbale - bez důkazů nelze soudit

PRAHA

Českomoravský fotbalový svaz vede svatou válku proti úplatkům už léta. Dokonce existovala i komise, která byla speciálně ustanovena k tomuto účelu. Nic nevyřešila, nikoho nechytila a tudíž nikoho ani nepotrestala. Všechny rozběhnuté případy skončily ve ztracenu. Logicky. Kde není žalobce, není ani soudce. KOMENTÁŘ PRÁVA NA TÉMA KORUPCE VE SPORTU

Foto: koláž Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

"O úplatcích nebo podezřelých výsledcích, verdiktech rozhodčích a výkonech hráčů se mluví a píše, co fotbal existuje. Ale chybějí důkazy. Prohlášení hráčů i činovníků jsou plácáním prknem o hladinu rybníka.

Maximálně zbystří pozornost těch, kteří skutečně uplácejí a úplatky přijímají. Můžeme si myslet cokoliv o výkonech sudích a jejich asistentů nejen na Žižkově, o různých penaltách a ofsajdech, ale to je za současné situace asi tak všechno.

Lze popsat stohy papíru, ale bez konkrétního důkazu, který by obstál, je to zase jenom humbuk, který bude maximálně tématem hospodských hovorů. Nelze vyloučit, že se v lize uplácí, lze si představovat, jaké jsou taxy, ale zatím nebyl položen na stůl jediný konkrétní důkaz.

Ti, kteří uplácejí a úplatky berou, si dávají velký pozor, aby je někdo nepřistihl a nezískal tolik důkazů, aby mohli být usvědčeni. Rozhodně je třeba vést boj proti úplatkům, ale účinnými zbraněmi. Povídání o tom, co kdo slyšel, nemá smysl. Bohužel zákon zatím neumožňuje použít takové prostředky, aby byl někdo usvědčen.

Pokud i něco zaslechnete, musíte k tomu mít svědky a prokázat to. Jinak sami skončíte na lavici obžalovaných, například za pomluvu, poškození dobrého jména a podobně. Za této situace tedy úplatky ve fotbale, a nejen v něm, zůstanou jen tématem článků, které se dobře čtou, diskusních a jiných pořadů. Také si o nich lze dobře "pokecat" u piva. To je všechno. Věřme, že pouze prozatím..."

Reklama