Hlavní obsah

Útočník Kotalík zničil vedoucí Ottawu

NEW YORK

Útočník Buffala Aleš Kotalík vstřelil Ottawě v sobotním zápase NHL dva góly a měl hlavní zásluhu na tom, že poslední tým soutěže zvítězil na ledě dosavadního lídra 2:1 v prodloužení. Díky trefě Martina Straky z první minuty nastaveného času přehrál Pittsburgh New York Islanders 3:2 a radoval se z první sezonní výhry v prodloužení.

Foto: ČTK/AP

Václav Varaďa z Buffala (v tmavém) bojuje s ottawským Chrissem Phillipsem

Článek

Kotalík skóroval v první a poslední minutě střetnutí. Po 48 sekundách nejprve otevřel skóre a za stavu 1:1, necelých 41 sekund před koncem nastaveného času, zajistil Buffalu další brankou oba body a druhé vítězství v řadě.

Bývalý hráč Českých Budějovic si připsal od 27. října, kdy byl povolán do prvního týmu z farmy, osm branek a pět asistencí a v sestavě Sabres má už své pevné místo. "Jsem moc šťastný z toho, že tu jsem a mohu hrát NHL. O tom jsem vždy snil. Mám radost, že jsem v tomhle týmu dostal šanci. Doufám, že právě tady všichni pochopili, že mám na to, abych v téhle soutěži hrál dobře," řekl Kotalík.

Řádili i další Češi

Tučňáci porazili Ostrovany na domácím ledě poprvé od 25. února roku 2001 i zásluhou dalších českých hráčů. Michal Sivek vstřelil jeden gól a Jan Hrdina s Michalem Rozsívalem si připsali po asistenci.

Rozhodující trefa utkání se zrodila z nájezdu dvou hráčů proti jednomu, do něhož Straku s Rozsívalem poslal dlouhou přihrávkou Marc Bergevin. "Chtěl jsem puk vrátit Rozsívalovi, ale on už nebyl volný. Tak jsem udělal pohyb na druhou stranu a se štěstím rozvlnil síť," řekl Straka, který v prodloužení utkání základní části NHL skóroval vůbec poprvé ve své zámořské kariéře. Potřeboval na to 639 zápasů, z nichž 501 již odehrál v dresu Pittsburghu.

Hokejisté St. Louis porazili Tampu Bay vysoko 5:1 a v jejich sestavě se opět skvěle ukázala dvojice Čechů. Petr Čajánek přispěl k výhře Blues dvěma góly a Martin Ručinský přidal branku a asistenci. Oba navíc dokázali vstřelit gól v jediném oslabení vlastního týmu v úvodu druhé třetiny, kdy otočili vývoj skóre z nepříznivých 0:1 na 2:1. Dali tak vzpomenout na podobný kousek českého národního týmu, kterému se v oslabení totéž povedlo v semifinálovém duelu s USA na mistrovství světa ve Vídni v roce 1996.

Po zaznění sirény oznamující konec první třetiny poslali ještě rozhodčí na trestnou lavici hráče Blues Coryho Stillmana, ale domácí hokejisté na tento fakt po přestávce nedbali. Čajánek nejprve proskočil mezi dvojicí obránců a po 34 sekundách hry vyrovnal. Téměř vzápětí pak Ručinský tečoval střelu Douga Weighta, dovršil obrat ve skóre a připravil hostujícím Bleskům dokonalý šok, z něhož se už nevzpamatovali. "Po těch gólech se všechno sebevědomí přesunulo na naši stranu, a to soupeře zničilo," komentoval neobvyklou situaci Ručinský.

Daří se i gólmanům

V sobotních zápasech se dařilo také dvěma českým gólmanům. Roman Turek přispěl dvaadvaceti úspěšnými zákroky k výhře Calgary nad Minnesotou v poměru 3:2. Flames tak pod novým trenérem Darrylem Sutterem ještě neprohráli, po třech výhrách a jedné remíze si v tabulce Západní konference polepšili a nyní ztrácejí na osmou postupovou příčku rovných deset bodů.

Od chvíle, kdy se jedničkou v brance Nashvillu stal Tomáš Vokoun, zvedají se i výkony tohoto týmu. Tentokrát český gólman pochytal na domácím ledě 32 střel Chicaga a svým dílem přispěl k výsledné remíze v poměru 3:3.

V nenápadné cestě vzhůru pokračuje i Washington, který deset duelů v řadě neprohrál a už vede Severovýchodní divizi. Capitals získali ale potřetí v řadě jen jeden bod, tentokrát za remízu 2:2 na ledě New York Rangers. Jedním gólem v přesilové hře, svým jubilejním desátým v sezoně, se na tom podílel Robert Lang. Na první gól Jezdců nahrál Robert Holík.

Ani 51 střel nestačilo

Hráči New Jersey přestříleli Toronto na jeho kluzišti stěží uvěřitelným poměrem 51:19, ale přesto odešli z utkání poraženi. Domácím se tak díky skvělému výkonu Eda Belfoura a jeho 50 úspěšným zásahům podařilo vrátit Ďáblům páteční porážku z jejich ledu.

V zápase Edmontonu s Montrealem viděli diváci devět branek. Poslední z nich k jejich velké radosti padla do sítě Canadiens v nastaveném čase a Oilers se tak mohli radovat z výhry 5:4. Dvěma góly, včetně toho rozhodujícího, se na úspěchu domácích podílel Ryan Smyth. Povedené utkání ovšem sehrál i jeho spoluhráč, devatenáctiletý český útočník Aleš Hemský. Odchovanec Pardubic totiž zaznamenal svou premiérovou trefu v NHL. "Je to nádherný pocit, když dáte první gól. Sice mi to chvilku trvalo, ale už je to tu," řekl spokojený Hemský.

Králové z Los Angeles vedli po dvou třetinách nad Dallasem 2:1, ale poslední třetinu nezvládli a nakonec 2:3 prohráli. K bodovému zisku jim tak nepomohly dvě asistence Slováka Žigmunda Pálffyho, gól jeho krajana Ľubomíra Višňovského ani přihrávka českého obránce Jaroslava Modrého.

Lavina smetla Žraloky

Své soupeře i nadále drtí hokejisté Colorada. Žraloci ze San Jose sice tentokrát ubránili nebezpečnou dvojici Forsberg - Hejduk, jež nebodovala, jenže pro změnu pozapomněli na Stevena Reinprechta, který se tak mohl radovat ze vstřeleného hattricku. Jednu asistenci přidal Martin Škoula a Laviny smetly soupeře na jeho stadionu 6:1.

Reklama