Hlavní obsah

Málkovi chybělo jen třináct minut

PRAHA

Největší událostí 36. kola hokejové extraligy byl konec neprůstřelnosti slávistického gólmana Romana Málka. Ta skončila po 205 minutách a 52 sekundách, když se nad gólmanův pravý beton trefil budějovický Jiří Šimánek. Necelých 13 minut tedy Málkovi chybělo, aby překonal čtyři roky starý rekord třineckého Martina Vojtka.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Martin Janáček ze Zlína se snaží překonat brankáře Liberce Pavla Faltu.

Článek

Jihočeši i potřetí v sezóně dokázali Slavii porazit a zvítězili už pošesté za sebou. Budějovická urputná obrana i pečlivé střežení středního pásma působily domácím potíže, navíc se hosté až nečekaně lehce prosadili v útoku. Ve 14. minutě Šimánek propálil Málka a připravil jej o rekord, krátce po první pauze Ondřej zakončoval parádní akci Procházky.

Supem využitá přesilovka Slavii na chvíli zvedla, ale po špatném střídání domácích obránců zůstali Štraub se Štrbou úplně sami před Málkem a koncovku zvládli. Vedení pak zvýraznil Babka čtyři vteřiny před návratem vyloučeného Horáčka, hosté se tak mohli soustředit na poctivou defenzívu. Pražané se vzchopili až v poslední desetiminutovce. Při hře pět na tři se zblízka trefil Hruška a půldruhé minuty před koncem při power play i Kadlec, ale obětavě hrající Budějovice důležitý tříbodový zisk nepustily.

Gólman víc lituje prohry

"Trochu ten gól přerušující sérii nul mrzí, víc mi ale vadí, že jsme prohráli," konstatoval 25letý gólman, který alespoň o dvě minuty vylepšil své vlastní maximum bez obdržené branky v této sezóně. Čtyřikrát na domácím ledě inkasoval v tomto ročníku Málek poprvé. "Příliš často jsme umožnili soupeři přečíslení. Při snaze rozebírat pečlivou budějovickou obranu se trochu zapomínalo na vlastní defenzivní činnost," uvažoval.

Znojmo porazil Brošův útok

O vysoké vítězství Sparty ve Znojmě se třemi góly postaral zejména Brošův útok. Pražané byli v úvodu zápasu lepším mužstvem, ale domácí v první třetině podržel brankář Altrichter. Na začátku prostřední části se už Sparta dočkala vedoucího gólu, Hamanovo vyloučení potrestal Broš. Inkasovaná branka vyburcovala Znojemské k větší aktivitě. Uram ještě mířil ve výhodné pozici vedle, tentýž hráč však rovněž v přesilovce střelou z voleje vyrovnal. Další příležitost potom zahodil Pucher, naopak střelecky disponovaný Broš zužitkoval na druhé straně Kratěnovu přihrávku od zadního mantinelu v druhý gól Sparty.

Rodící se nápor Znojma v poslední dvacetiminutovce zmrazil faulem obránce Snopek, jenž mohl těsně předtím skórovat. Hosté zaznamenali v početní převaze uklidňující třetí branku a chvíli na to zlomil definitivně odpor Jihomoravanů dalším gólem Jiruš.

Litvínov potřetí prohrál s Vary

Nervózní a urputnou bitvu celků ze středu tabulky rozhodli ve svůj prospěch Západočeši, kteří svého soka zdolali i potřetí v sezóně.

Hosté začali nebojácně a brzy šli dovedení zásluhou Balázse, jenž po Polákově pohotové přihrávce bez přípravy prostřelil Hronka. V 16. min. využil Skuhravý volného prostoru před soupeřovou brankou ke zvýšení náskoku. Litvínovští si v prostředním dějství díky několika přesilovkám vynutili tlak a šance, střeleckou nedůrazností a křečovitostí je však zahubili. Výborného Fraňka překonal až při druhé početní výhodě pěti proti třem v úvodu závěrečné části trefou od modré obránce Klobouček. V 51. min. neproměnil hostující Opatovský trestné střílení. Pokus o nerozhodný výsledek domácím umožnila čtyřicetisekundová power-play šest na čtyři, Karlovy Vary se však už ubránily.

Zoufalá produktivita Liberce

Nulová střelecká produktivita rozhodla o porážce libereckých hokejistů v souboji se Zlínem. Hosté se ujali vedení už ve druhé minutě, když brankář Falta nejprve vyrazil střelu Rachůnka, ale poté neměl nárok na dorážku Pivka. Domácí poté nevyužili velké šance. Například Kašpařík a Gřegořek brankáře Tučka nepřekonali. Ve 23. min. v přesilovce trefil liberecký Čakajík horní tyč. Hosté hrozili spíše z protiútoků, ale ani oni dlouho podruhé brankáře Faltu nepřekonali.

O výsledku rozhodla 55. minuta, kdy Zlín využil již za pět vteřin přesilovou hru při vyloučení Krsteva a Blaťák od modré čáry upravil na konečných 0:2. Liberec ještě zkoušel hrát power-play, ale bez úspěchu.

Odevzdaný Havířov

Už v sedmé minutě se snažil od modré Biegla překvapit hostující Procházka, ale neuspěl. Za čtyři minuty nádherně našel Vampola Stantiena a Vsetín vedl. Druhou branku přidal Kuboš nechytatelnou bombou při přesilovce pět na tři a třetí po minutě přidal Stantien blafákem v okamžiku, kdy už byl Havířov v plném počtu. Pak Luža nastřelil Maříkovu tyčku, ale Kucharzcyk zamířil přesněji, využil druhou přesilovku a Valaši vedli už 4:0. Stantienovi to ovšem bylo málo a minutu před druhou sirénou přidal gól pátý a připsal si hattrick. Hosté nic nevymysleli a Vsetín hlídal Bieglovu letošní třetí nulu, a to i s nasazenou čtvrtou formací mladíčků.

Plzeň vzdorovala třetinu

Soustředěným výkonem kráčely Vítkovice za třemi body. Západočeši drželi s pohodově hrajícím domácím týmem krok jen do druhé třetiny, tři góly během deseti minut je poslaly do kolen.Vítkovice v normálním hracím čase už podeváté v řadě neprohrály.

Po nudném úvodu se domácí dostali do tempa dvěma trefami během 62 vteřin, po nichž trochu překvapivě zamířil na střídačku gólman Barta a vystřídal jej Šmíd. Hosté přibrzdili soupeře brankou před koncem první třetiny, jenže dobře se pohybující Vítkovice uklidnil ve 27. minutě krásným blafákem při vlastním oslabení Krayzel. Zdecimovaná Plzeň už tak neúprosně nehájila obranou modrou čáru, a tak Kaděra o chvíli později v přesilovce zvyšoval už na čtyřbrankový rozdíl. O vítězi nebylo pochyb, přestože důrazní hosté snížili opět v závěru druhé části.

Třetí třetinu mužstva odehrála jenom z povinnosti, důsledné Vítkovice snažícímu se soupeři další korekci nepovolily.

Reklama