Hlavní obsah

Hlasy členů MOV znovu na prodej

LONDÝN

Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) hrozí další úplatkářský skandál. Televize BBC oznámila, že reportéři pořadu Panorama připravují do vysílání materiál s důkazy o tom, že někteří členové MOV nabízeli před zužováním seznamu uchazečů o pořádání olympijských her 2012 své hlasy na prodej. Vedení MOV hodlá obvinění důkladně prošetřit.

Článek

"Během ročního pátrání v přestrojení zjišťovali reportéři Panoramy, co je potřeba k získání pořadatelství olympijských her. A zdá se, že odpověď je jednoduchá - hotovost," uvádí se v oficiálním prohlášení autorů pořadu. Oznámení vyvolalo vzpomínky na korupční skandál, který před šesti lety provázel volbu Salt Lake City a otřásl MOV.

Novináři z Panoramy se vydávali za zástupce britského obchodního konsorcia, které mělo jednat v zájmu londýnské kandidatury. "Ti lidé, kteří jim říkali, že jim mohou koupit hlasy, jsou dlouhá léta v úzkém kontaktu s členy MOV. Jsou to profesionální agenti, kteří v minulosti dostávali stovky tisíc liber od předchozích uchazečů za hlasy členů MOV," uvádí se dále v prohlášení.

Stejné jako při volbě Salt Lake City?

Do užšího výběru pro olympijské hry 2012 se v květnu dostaly projekty Londýna, Paříže, Madridu, Moskvy a New Yorku. Z pětice kandidátů vzejde vítěz na zasedání MOV v červenci 2005. Reportáž o uplácení v MOV bude BBC vysílat v Panoramě příští středu na svém prvním programu. Další podrobnosti zatím televize tají, protože natočený materiál ještě není definitivně sestříhán.

Vyšetřování korupčního skandálu, který vypukl v roce 1998 po volbě Salt Lake City pořadatelem zimních olympijských her pro rok 2002, skončilo obviněním třinácti lidí z přijímání úplatků. Čtyři členové MOV kvůli aféře odstoupili, z funkce odešli i předseda a místopředseda organizačního výboru Salt Lake City. MOV poté zakázal svým členům navštěvovat uchazečská města, jejich připravenost prověřuje hodnotící komise.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články