Hlavní obsah

Kanada pokračuje ve spanilé jízdě

PRAHA

Vincent Lecavalier, tak to je jméno hokejisty, který zachránil Kanadě pověst nejúspěšnějšího týmu Světového poháru, dříve Kanadského, který se hraje od roku 1976. Hokejisté země javorového listu ve finále doposud nikdy nechyběli. Díky utočníkovi Tampy Bay tato tradice pokračuje.

Článek

Ve finále Světového poháru se kromě Kanady a USA vystřídaly i bývalé Československo (1976), bývalý Sovětský svaz (1981, 87) a Švédsko (1984). Pokaždé se z triumfu radovali domácí hokejisté. Poslední dva ročníky změřila Kanada své síly s USA. V roce 1991, kdy se turnaj hrál naposledy pod názvem Kanadský pohár, vyhrála Kanada a v roce 1996 převzali trofej pro vítěze již Světového poháru Američané.

Vincent Lecavalier nosí na svém dresu číslo čtyři. V semifinálovém utkání s Českou republikou střílel čtvrtý gól svého týmu ve čtvrté minutě prodloužení. Numerologové si mohou lámat hlavu co tato číselná kombinace znamená, avšak jistá je jedna věc. Lecavalierova hvězda září a stoupá k výšinám.

Na letošním turnaji přitom v kanadském celku nahradil zraněného Yzermana. V roce 1998 byl jedničkou draftu, vybrala si ho Tampa Bay. Ve své první sezóně v NHL nastoupil k 82 zápasům, ve kterýcch vstřelil 13 gólů a na 15 jich přihrál. S Tampou letos získal Stanley Cup.

Reklama