Hlavní obsah

Beránková s Dlabolou chtějí na MS do desítky

PRAHA

Nejlepší čeští krasobruslaři Kateřina Beránková a Otto Dlabola vstoupí do pondělního krátkého programu sportovních dvojic s odhodláním prosadit se na mistrovství světa ve Washingtonu do elitní desítky.

Foto: Archiv

Krasobruslaři Kateřina Beránková a Otto Dlabola.

Článek

Povzbudilo je šesté místo na letošním evropském šampionátu v Malmö. "Takový výsledek by znamenal impuls v přípravě na olympijské hry," uvedl jejich trenér Ivan Rezek, který však kvůli zdravotním problémům se svými svěřenci za oceán neodcestoval, a zaskočí ho kouč Stanislav Žídek.

Naši se na MS mezi deset nejlepších párů zatím nedostali, loni v Naganu jim k tomu scházel jeden stupínek. Oproti konkurenci na starém kontinentě však musejí brát v úvahu, že jim přibudou zdatní američtí soupeři a dále páry z Kanady a Číny.

Chystají se i junioři Verner a Krauová

"Máme za sebou nerušenou přípravu, nemuseli jsme dohánět nějaké manko kvůli zdravotním potížím," pochvalovala si partnerka. Výkonnosti brněnských reprezentantů prospělo také jedenáctidenní soustředění v Petrohradu.

Tomáš Verner a Lucie Krausová si za první cíl vytkli postup z kvalifikace do krátkého programu a potom do volných jízd. Pro mladého sólistu letošní ME v Malmö skončilo aniž stačil zasáhnout do soutěže, protože si při tréninku zranil nárt. "Ale poslední dva týdny jsem trénoval naplno," měl dobrou náladu Verner.

Krausovou zase pronásledovaly viróza a chřipka. Ale také ona posledních čtrnáct dnů se již připravovala bez zdravotních potíží. "Naštěstí druhá nemoc nebyla tak dlouhá a intenzívní," nechala se slyšet před cestou do USA sedmnáctiletá náchodská bruslařka, která skončila před rokem v Naganu na 25. místě a její reprezentační kolega byl jednu příčku horší.

Tanečníci berou za úspěch první patnáctku

Ve hře budou mít české barvy také tanečníky Veroniku Morávkovou s Jiřím Procházkou. Ti si vybrali finišovali s přípravou na americké půdě v Newarku. Brňanům ji však komplikovaly partnerčina bolavá záda. "Pokud to ale šlo, byli jsme pět hodin denně na ledě," pochvalovala si trénink se sparingpartnery zvučných jmen Morávková.

"Kdybychom se dostali mezi patnáctku, bylo by to skvělé, ale na výsledky se nesoustředíme. Chceme hlavně zaujmout diváky novým volným tancem na hudbu od Armstronga," přála si něžná polovička páru.

Mezi sportovními dvojicemi obhajují titul Číňané Süe Šen a Čao Chung-po, v tancích pak Rusové Irina Lobačevová a Ilja Averbuch. Naopak trůn v soutěžích sólistů uvolnili Alexej Jagudin a Irina Slucká z Ruska. Na MS se přihlásilo 194 krasobruslařů ze 41 zemí.

Reklama