Hlavní obsah

Brankář Turek odmítl přijet na mistrovství světa

Martin Kézr

Brankář Calgary Roman Turek, jenž byl nejžhavějším kandidátem na post jedničky, odmítl účast na hokejovém mistrovství světa ve Finsku s tím, že se necítí dobře a mužstvu by nepomohl. Právu to potvrdil trenér české reprezentace Slavomír Lener, který stále tají jména vytipovaných posil ze zámoří.

Foto: PRÁVO

Roman Turek v kleci Calgary.

Článek

Novinkám však před časem v telefonickém rozhovoru potvrdil svou účast na šampionátu útočník Columbusu David Výborný, který by měl přijet společně s kolegou z obrany Jaroslavem Špačkem.

Naopak nepřijedou Jaroslav Svoboda z Caroliny a další dva mladíci z NHL Rostislav Klesla (Columbus) a Jan Bulis (Montreal). Všichni tři se dnes omluvili ze zdravotních důvodů.

O místa se poperou čtyři gólmani

Turek měl dres národního týmu obléknout po téměř sedmi letech, kouč při telefonickém rozhovoru důvody jeho absence pochopil. "Calgary prožilo hodně špatnou sezónu a Turek je z toho psychicky rozhozený. Čekají ho navíc obtížná jednání v klubu o dalším působení, dokonce naznačil, že se možná vrátí domů do Budějovic. Kvůli tomu všemu prohlásil, že by se nedokázal na turnaj plně koncentrovat," vysvětlil Lener.

Možnost jet na šampionát se tak nabízí dalšímu českému brankáři působícímu v zámoří Tomáši Vokounovi. Lener potvrdil, že by hvězdu Nashvillu rád vyzkoušel v přípravných zápasech před cestou na MS.

Dalšími kandidáty na tři gólmanská místa v konečné nominaci jsou Petr Bříza ze Sparty, který se připojí v pondělí na soustředění v Mariánských Lázních a potom dvojice finalistů extraligy, pardubický Adam Svoboda a Roman Málek ze Slavie.

U reprezentace zatím přítomní Jiří Trvaj z Vítkovic a Tomáš Duba z finské Laapeenranty asi moc reálnou šanci nemají. Konečná nominace má být oznámena 23. dubna.

Sestavu doplňují vyřazení semifinalisté

Mužstvo dnes dorazilo do Mariánských Lázní, kde se bude připravovat až do 10. dubna, kdy letí k prvnímu zápasovému testu do Švýcarska. Z kádru už vypadli vsetínští Tomáš Vak, Tomáš Demel, Ondřej Němec a českobudějovický Martin Štrba. Naopak po Michálkovi s Čechem mužstvo doplnili třinečtí Jan Marek, Zdeněk Pavelek a Václav Pletka a dva obránci ze Sparty Martin Richter a Jan Hanzlík.

V Mariánských Lázních zítra dopoledne k tréninku vyjedou: Trvaj, Duba - Richter, M. Čech, Hlavačka, Dobroň, Hanzlík, Snopek, Barinka, Blaťák - Kucharyzyk, Marek, Pavelek, Kotrla, Burger, Pletka, M. Dvořák, Koreis, Branda, Hudler, Michálek, Vorel.

"Našli jsme klid pro přípravu. Pro hráče, kteří se připojili až nyní, bude kemp hodně regenerační. Jinak už ale chci vybírat sestavu pro dvě utkání ve Švýcarsku, v podstatě nám nyní zůstaly čtyři kompletní pětky," sdělil kouč.

Zatímco Jiří Hudler dál trénuje se sádrou, na západ Čech neodjel Jaroslav Hlinka, jenž byl včera přítomen porodu dcery Nikoly. Ten však v širším výběru pro MS zůstává a měl by se k národnímu týmu vrátit až v pondělí, kdy se přidají i další dva sparťané. Vedle Břízy to bude i zatím nachlazený Michal Broš a dorazí také Tomáš Kucharčík s Jaroslavem Balaštíkem, neboť celek Hämeenlinny neprošel do finále finský ligy.

Reklama