Hlavní obsah

Ivan Hašek končí ve Štrasburku a vrací se domů

ŠTRASBURK

Fotbalový trenér Ivan Hašek ukončí po této sezoně francouzské ligy své působení v Racingu Štrasburk a vrátí se do vlasti. Devětatřicetiletý kouč to prozradil v telefonickém rozhovoru pro ČTK krátce po dnešním utkání s Nantes, v němž jeho svěřenci vyhráli 2:0.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ivan Hašek

Článek

Haška k tomu vedou především rodinné důvody. Zatím není známo, zda ve Štrasburku skončí také Haškův asistent Karel Jarolím.

"Karel ještě bude s klubem jednat, o tom ještě není rozhodnuto," nechtěl Hašek předbíhat rozhodnutí svého kolegy. Český kouč přiznal, že stesk po rodině byl silnější než osobní ambice dál trénovat ve Francii.

"Rád bych zde nadále zůstal, mám rád všechny lidi, kteří se zde ve Štrasburku kolem fotbalu točí, ale mé odloučení od rodiny už bylo příliš dlouhé," svěřil se Hašek krátce poté, co informaci oznámil v kabině hráčům a jen chvíli před tím, než ji oznámil na tiskové konferenci po zápase. Ve Štrasburku je sám, protože manželka s oběma dospívajícími syny zůstala v Praze a do Francie za ním jen občas dojíždí.

Výrazné zklamání nad tím, že Hašek opustí Štrasburk, bylo znatelné i na generálním manažerovi klubu Marku Kellerovi. "Moc jsme si přáli, aby Ivan v Racingu zůstal. Snad poprvé v historii klubu jsme dělali vše pro to, abychom si udrželi trenéra. Aby Ivan zůstal mezi námi," uvedl viditelně dojatý Keller.

Sám prý ve skrytu duše počítal s tím, že Hašek bude trénovat Štrasburk čtyři roky. Český kouč se však vrací domů po dvou sezónách poté, co klub dovedl do nejvyšší francouzské soutěže, v níž se Racing s nejvyšší pravděpodobností po letošní sezóně udrží. Aby zahnal pochybnosti nad tím, jaká bude budoucnost týmu bez všemi opěvovaného trenéra, zdůraznil Hašek, že klub je v dobrých rukou.

"Marc Keller mi sliboval dvě těžké sezóny, což se stalo, ale byly to také dvě úchvatné sezóny. Byl ke mně upřímný a stejně bude přistupovat i k mému nástupci," uvedl trenér a několikrát zopakoval, jak se mu s Kellerem dobře spolupracovalo.

Oba muži se znají už více než deset let, neboť na počátku 90. let se ještě jako aktivní fotbalisté potkali v kádru Štrasburku. Po oznámení, že se vrací do vlasti Hašek zdůraznil, že sezóna ještě zdaleka neskončila.

"Ještě máme před sebou pět zápasů. Můj tým může ještě ledacos předvést, pokud bude mít stejnou chuť do hry jako dosud," poznamenal Hašek a dodal, že život jde dál. "Pak už ale bohužel bez něj," poznamenal Keller.

Francouzský tisk se dnes shoduje na tom, že najít Haškova nástupce nebude lehké. "Rozvážný, skromný a pracovitý Hašek měl jednoznačnou podporu vedení klubu, i když mu někteří hráči vyčítali, že je přehnaně přísný," píše sportovní deník L'Équipe.

Podle Kellera se začne řešit otázka nového trenéra Štrasburku příští týden, přičemž manažer chce, aby se na vybírání svého nástupce Hašek podílel. O tom, kdo po něm převezme taktovku, by se mělo rozhodnout na konci sezóny. Do té doby bude také jasné, zda ve Štrasburku skončí i Haškův asistent Karel Jarolím, kterého ještě čekají jednání s klubem.

Reklama

Související témata: