Hlavní obsah

Lubinovy trefy udržely Pardubice ve hře o titul

PARDUBICE

Necelé čtyři minuty chyběly pražské Slavii, aby poprvé v historii usedla na trůn hokejové extraligy. Hosté vedli ještě v polovině třetí části na pardubickém ledě 3:1 a měli na dosah čtvrtou výhru zajišťující jim definitivně titul. Přišel však zázračný obrat domácích.

Článek

Začal ho Lubinův gól a završila v prodloužení druhá trefa tohoto hráče, což znamená, že se finále vrací v úterý do pražského Edenu.

Pardubičtí promíchali útoky v touze oživit ofenzivní pojetí a hned úvodní přesilovku proměnili v gól. Z Kolaříkova trestu uplynula sotva polovina, když kombinaci na jeden dotek po ose Pospíšil, Janecký bleskově zakončil Sýkora. Radost vyprodané Duhové arény však trvala jen 53 sekund. Hned při dalším střídání Dlouhý bekhendovou střelou našel mezírku mezi Svobodovým tělem a levou tyčkou.

Vzápětí Duda nedal sólo, avšak do útoku se víc tlačili domácí, jenže pozorného Málka nepřekvapili Kolář s Průchou ani často střílející Lubina. Slavia postupně získávala silově navrch, i proto přehrávala domácí tým ve středním pásmu a ve 29. minutě Fadrný neproměnil nájezd. Lepším bruslení pražské mužstvo častěji mělo puk na hokejkách a na poslední minutu druhé části přichystalo drtivý úder.

Vše odstartovala Dubnova chybná rozehrávka přímo na Jaroše, který proti Svobodovi předvedl elegantní blafák. Domácí se ani nestihli vzpamatovat ze šoku a o 31 sekund později Antoš vyhrál buly a Duda pálil přesně. Slavia vedla 3:1 a do konce třetiny chybělo 16 vteřin. Dva góly obdržené těsně před druhou cestou do kabin otřásly pardubickou sebedůvěrou, přesto báječné hlediště vyhecovalo domácí tým k zoufalé zteči.

Pardubice točily jen dva útoky sestavené z nejodolnějších hráčů s občasnou výpomocí Koukalovy mládežnické formace, ale slávisté dlouho vzorně čistili prostor před Málkem. Až v 51. minutě se povedlo snížit Lubinovi po přihrávce Kropáče od zadního mantinelu a tlak východočeského celku narůstal do děsivých rozměrů. Hosté pak draze zaplatili za Kadlecovo hákování, důrazný Průcha a po něm dorážející Kolář se v přesilovce zasloužili o vyrovnání.

To byl pro Slavii krutý šok, ale neměl být poslední. Prodloužení probíhalo oboustranně opatrně, přesto domácí i Pražané měli šance, ale rozhodnutí padlo ve chvíli, kdy už všichni mysleli na nájezdy. Lubina vystřelil a puk si škrtnul o Málkovu lapačku než skončil v síti hostí. Led byl zasypán pardubickým perníčky a mistr stále není znám.

Miloš Říha (Pardubice): "Pro obrat v zápase jsme šli štěstí naproti. Po druhé třetině si všichni sáhli do svědomí a bylo vidět, že pochopili, o co jde. Poslední třetinu se hrálo pět na pět a v té hře si myslím, že jsme lepší. Vstali jsme z mrtvých a může to být psychická vzpruha pro další utkání. Slavia musí doma vyhrát, jinak zase přijede k nám." Jiří Kalous (Slavia): "Viděli jsme dnes z obou stran hokej na špičkové úrovni. Bylo i hodně osobních soubojů. My jsme měli utkání dobře rozehrané. Po dvou třetinách za stavu 3:1 jsme to chtěli dotáhnout do vítězného konce. Ve třetí třetině jsme trošku přestali bruslit a začali trošku bránit výsledek. Projevilo se to na aktivitě soupeře, který hrál vabank. V prodloužení jsme nehráli špatně. Cesta na vrchol je pro obě strany těžká a nechme se překvapit, jak to dopadne."

PARDUBICE vs SLAVIA 4:3 v prodl. (1:1, 0:2, 2:0 - 1:0)
1. třetina
06:08SlaviaKolařík (2 min. - vysoká hůl)
06:38SlaviaFadrný (2 min. - hrubost)
PardubiceMikeska (2 min. - hrubost)
07:07PardubicePetr Sýkora (Janecký, Pospíšil)1:0
08:00SlaviaDlouhý (Kopecký)1:1
11:13SlaviaPosmyk (2 min. - sekání)
14:14PardubiceDuben (2 min. - nedovolené bránění)
18:12PardubiceMikeska (2 min. - vražení na hrazení)
19:23SlaviaDlouhý (2 min. - hrubost)
PardubiceDuben (2 min. - hrubost)
2. třetina
21:59SlaviaPosmyk (2 min. - hákování)
29:02PardubiceDuben (2 min. - krosček)
32:20SlaviaKolařík (2 min. - vysoká hůl)
34:49PardubiceZábranský (2 min. - držení)
39:13SlaviaJaroš1:2
39:44SlaviaDuda (Antoš)1:3
3. třetina
44:56PardubiceMudroch (2 min. - sekání)
50:01PardubiceLubina (Mikeska, Kropáč)2:3
55:14SlaviaKadlec (2 min. - hákování)
56:12PardubiceKolář3:3
Prodloužení
69:10PardubiceLubina4:3
Ostatní statistiky
7Vyloučení7
2Využití0
Rozhodčí: Kolísek, Husička - Guth, Rittich. Diváci: 9300 (vyprodáno).
Sestavy
Pardubice
A. Svoboda - Mudroch, Zábranský, Čáslava, Pácal, A. Novotný, Duben - Jaroslav Kudrna, Mikeska, Lubina - P. Sýkora, Janecký, D. Pospíšil - Kropáč, Tvrdík, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha.
Slavia
Málek - Kadlec, Hejda, J. Novák, Kolařík, Posmyk, Graňák - Šaffer, Beránek, Sailer - Duda, Fadrný, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Hruška, Klepiš, Tomica.

Reklama

Související témata: