Hlavní obsah

Baseball a softbal vyřazeny z programu olympijských her

SINGAPUR

Baseball a softbal byly vyřazeny z programu olympijských her. Při pátečním hlasování členů Mezinárodního olympijského výboru v Singapuru nezískaly požadovanou nadpoloviční většinu hlasů. V sobotu MOV rozhodne, kdo z pětice uchazečů o přijetí tyto sporty počínaje rokem 2012 nahradí. Šanci mají golf, ragby, squash, karate a inline bruslení. Program her v Pekingu v roce 2008 zůstává beze změny.

Foto: www.drugfreesport.com

Baseball se na OH 2012 v Londýně neobjeví.

Článek

Třetí den zasedání v Singapuru začal minutou ticha za oběti teroristických útoků v Londýně. Předseda MOV pak vyzval hlasující, aby se při rozhodování řídili čistě technickými kritérii sportu a vyhnuli se subjektivním a politickým důvodům. "Jestliže uvažujete o změně, musíte si být jisti, že je to změna k lepšímu," řekl Rogge.

Členové MOV hlasovali o každém sportu zvlášť, výsledky však byly oznámeny až po skončení celého aktu. Výkonný výbor MOV již dříve rozhodl, že na přání sportovních federací nezveřejní, kolik který sport dostal hlasů. Čísla se nedozvědí ani samotní členové, výsledky budou odeslány v zapečetěné obálce notáři v Lausanne, kde je sídlo MOV.

Z tajného hlasování tak vzešla jen jediná jistota - softbal a baseball nezískaly nadpoloviční většinu. Je to poprvé od roku 1936, kdy MOV odhlasoval vyškrtnutí nějakého sportu z programu. Poslední obětí inovace bylo pólo na koních.

V sobotu se rozhodne o nástupcích

Výkonný výbor MOV teď na svém večerním zasedání vybere z pětice uchazečů dva sporty, které považuje za nejvhodnější náhradu a návrh předloží delegátům. O nových sportech se pak bude hlasovat v sobotu. K trvalému zařazení do programu je třeba získat dvě třetiny členů, pro účast na hrách v Londýně v roce 2008 stačí nadpoloviční většina.

Oba vyřazené sporty se do programu her dostaly poměrně pozdě. Baseball pro muže v roce 1992, příbuzný softbal pro ženy o čtyři roky později. Jejich pozice byla v poslední době hodně nejistá. Baseball nedokázal zajistit na hrách účast nejlepších profesionálů z americké ligy, softbal nezískal celosvětovou oblibu.

Rogge nechtěl baseball už v roce 2002

Jacques Rogge už před třemi lety navrhl vyřadit softbal i baseball z programu, ale tehdy neuspěl a o návrhu se vůbec nehlasovalo. Třetím ohroženým sportem byl tehdy moderní pětiboj, ale ten dnes svou olympijskou budoucnost uhájil.

Rogge se po dnešním hlasování snažil zklamané zástupce obou sportů utěšit prohlášením, že vyřazení nemusí být navždy. Po hrách v Pekingu v roce 2008, na nichž baseball i softbal ještě nebudou chybět, bude MOV znovu hlasovat o všech sportech pro rok 2016.

Reklama