Hlavní obsah

Vítěze pardubického utkání korunují mistrem

PARDUBICE

Strhující finále hokejové extraligy pozná dnes večer v Pardubicích konečně vítěze. Dosavadní úspěchy i nezdary na obou stranách mohou být zapomenuty, vítěz sedmého duelu domácích se Slavií se stane mistrem.

Foto: Novinky s použitím ČTK

Senzační obrat pátého zápasu Pardubice nastartoval. Budou se Východočeši radovat i po dnešním sedmém duelu?

Článek

V psychické výhodě jsou určitě Pardubice, které dvakrát odvrátily hrozbu krachu a před vyprodanou Duhovou arénou už nechtějí šanci na titul pustit. "Město prožívá hokejové šílenství. Hraje se o vše, proto jsme se připravovali nesmírně svědomitě," dušuje se trenér domácích Miloš Říha.

Slávisté už dvakrát po sobě poznali, že poslední krok je nejtěžší. "Kluci moc chtějí, ale musejí začít proměňovat gólové příležitosti. Jen v posledních dvou zápasech byli asi šestkrát sami před brankářem a skórovali z toho jedinkrát," říká kouč Vladimír Růžička.

Senzační obrat s chutí perníku

Pražany dělily v pátém souboji od historického úspěchu pouhé čtyři minuty. Především kvůli senzačnímu obratu nedělního duelu je větší sebedůvěra na straně Pardubic. Navíc se v úterním šestém utkání zdálo, že psychika Slavie je otřesena dost silně.

Pardubičtí v pátém utkání zdramatizovali finálovou sérii se Slavií a na led pršely perníčky.

"Vše, co si zatím obě mužstva uhrála, se škrtá. Čekám urputný boj, který rozhodne sebemenší chyba. Když budeme ukáznění a dáme do hry srdce i veškeré hokejové umění, nemělo by to špatně dopadnout," doufá nejlepší hráč Pardubic ve finálové sérii Ladislav Lubina.

Odhodlání domácích potvrzuje i kapitán Otakar Janecký. "Deset minut před koncem pátého zápasu jsme prohrávali o dvě branky a vyloženě stáli na kraji propasti, teprve pak konečně všichni pochopili, že play-off je především od toho - dát do hry srdíčko. Když jdete vítězství naproti, dá se porazit každý a nezáleží na stavu série."

Slavia: Stále máme šanci

Slávisté se ale necítí předem poraženi. "Každý musel čekat, že to bude dlouhé. Na obou stranách jsou už hráči unavení, ale ve finále se jde do boje se vším všudy. Šance jsou i teď padesát na padesát," říká útočník Radek Duda.

Hráči Slavie byli čtyři minuty od celkového triumfu, ale proklouzl jim mezi prsty a musejí bojovat v sedmém duelu

"Pardubice pro mne byly stále favoritem, nám se ale na jejich ledě nehraje špatně a na to, že jsme byli blízko úspěšnému konci, už nemyslíme," tvrdí Růžička, jenž za 19 let hráčské kariéry hrál finále za Trenčín i Litvínov, ale titul nikdy nezískal. "Z vlastních pocitů vím, co by si hráči prožili, kdyby jim ta možnost triumfu proklouzla mezi prsty. Ještě se ale nic neděje, stále je tu šance," vypráví slávistický kouč.

Janecký spolu s Lubinou pamatují poslední pardubický titul před 14 lety: "Musíme se maximálně soustředit na zápas, který finále definitivně rozhodne. Sedmé utkání je ošidné, ale já věřím, že do toho jdeme na tisíc procent. Když jsme viděli fronty před pokladnami, tak už kvůli těm lidem musíme vyhrát," říká 42letý kapitán.

Vzývání štěstěny

Na podporu více než devíti tisíc diváků Pardubice hodně spoléhají. "V tak parádní atmosféře nejsme zvyklí prohrávat," upozorňuje brankář Adam Svoboda. "Jsme na tom psychicky lépe, ale Slavia boj o titul rozhodně nevzdá," říká pardubický gólman, podle nějž k úspěchu vede jen maximálně zodpovědná hra. "Každý si musí plnit do puntíku taktické pokyny. Vyhraje ten, kdo bude mít víc sil, lepší formu a komu bude přát štěstí. Snad to vše bude na naší straně," předpovídá Svoboda.

Pardubické bude podporovat vyprodaná Duhová aréna

Tréninky obou finalistů měly včera jen regenerační charakter."Jenom jsme se sklouzli, zastříleli si a udržovali dobrou pohodu. Hodně práce měli maséři," prozradil útočník Jaroslav Kudrna. Slávisté na tom byli podobně "Trochu jsme probrali situaci, ale spíš v lehčím tónu. Na ledě jsme si jen tak zablbli a jedeme tam v klidu. Zápas začíná za stavu 0:0 a třeba se v Pardubicích zblázníme a vyhrajeme," burcuje Růžička. "A když to nevyjde, tak dostaneme stříbrné medaile a rozjedeme se na dovolenou. Chleba proto levnější nebude," uzavírá. Jeho protějšek na střídačce loni vyhrál slovenskou extraligu s bratislavským Slovanem a letos sahá po českém titulu. "Byla by to rarita, ale je předčasné o tom mluvit," uvědomuje si Říha ošemetnost situace.

JAK NA TOM JSOU...

PARDUBICE

Hráči odhodláni urvat titul, i Divíšek by chtěl k rozhodujícímu zápasu nastoupit.

SLAVIA

Teď už nemá co ztratit, do hry se zřejmě vrátí Fadrný, jehož přešly bolesti třísel.

Reklama

Související témata: