Hlavní obsah

Galásek: Poprvé v základu a hned jsem se trefil

Poprvé v této sezóně nastoupil Tomáš Galásek v důležitém utkání v základní sestavě Ajaxu Amsterdam a hned dal gól. Navíc Tillburgu, kde strávil několik let, a stále v tomto městě bydlí. Před středečním duelem Ligy mistrů na Letné si spravil chuť, jak řekl Právu do telefonu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Galásek

Článek

"Escudee je zraněný, čímž nechci říct, že bych od začátku nehrál, ale určitě mi to usnadnilo cestu do základní sestavy. Trenér Blind mi dal důvěru a já věřím, že jsem ji využil nejen vstřeleným gólem, ale i předvedenou hrou. Hrát s Tillburgem má pro mne vždy zvláštní příchuť, protože jsem tu strávil krásná fotbalová léta a stále tu s rodinou bydlíme. Ale na to se fotbal neptá. Pro Ajax je důležité, že jsme vyhráli a pro mne, že jsem si spravil chuť.

Ve 34. minutě jsem dostal míč z jednoho rohu šestnáctky na druhý. Zpracoval jsem si přihrávku, posunul si ho víc na střed a levačkou jsem pálil ke vzdálenější tyči. Míč tam zapadl perfektně, i v televizi ten gól vypadal dobře. Měli jsme většinu zápasu převahu a po druhé brance jsme utkání kontrolovali a diktovali tempo.

Zdeněk Grygera hrál také od začátku. Po hodině hry letěl dlouhý míč k naší šestnáctce. Zdeněk za ním vyrazil s útočníkem, ale dostihnout ho nemohl ani jeden z nich. Jenže soupeřův hráč naběhl do Zdeňka, šikovně se o něj otřel a upadl. Asistent rozhodčího vůbec nereagoval, nešlo o faul. Jenže hlavní viděl z větší dálky situaci jinak a Zdeňka vyloučil, protože byl posledním hráčem před gólmanem.

Teď čeká Sparta

Teď už se chystáme na Spartu, do Prahy přiletíme v pondělí. Dva naši asistenti se byli o víkendu podívat na soupeře v Lize mistrů. Jeden byl v Thunu a pokud vím, Ruud Kroll na Letné. Trenér Blind s námi zatím Spartu neprobíral, ale pokud se nás zeptá, určitě mu nějaké informace řekneme.

Já na ni nemám dobré vzpomínky. Oba zápasy s Tilbburgem v Lize mistrů jsme s ní prohráli, a ještě jsem byl vyloučený. Sparta se umí v Lize mistrů vyhecovat na nejsilnější soupeře a dokáže je i porazit. Na nizozemská mužstva to umí obzvlášť dobře. Porazila dvakrát nejen Tillburg, ale i Feyenoord, který vyřadila ze skupiny a on pak vyhrál Pohár UEFA. Na vyprodané Letné nás čeká kotel a těžký zápas. Vím, o čem mluvím.

S Lukášem Zelenkou jsme domluveni z reprezentace, že si vyměníme dresy. Asi bude chtít i někdo další, ale Lukáš má přednost. Do Prahy se těším. Jednak cítím, že se mi vrací forma, a také vím, že vítěz tohoto utkání si hodně pomůže i psychicky. Ajax ani Sparta nejsou v optimální formě, takže potřebují pořádnou vzpruhu."

Reklama

Související témata: