Hlavní obsah

Mistrovství světa silničních motocyklů vévodí Poggiali

WELKOM/Jižní Afrika

Ve druhém závodu mistrovství světa silničních motocyklů čeští jezdci na bodované příčky nedosáhli. Jaroslav Huleš obsadil ve třídě do 250 ccm 16. místo a o jednu pozici mu unikl první letošní bod. Za patnáctým Britem Chazem Daviesem však zaostal téměř o osm sekund. Jakub Smrž upadl v desátém kole a k jednomu bodu ze Suzuky dnes další nepřidal.

Foto: ČTK/AP

Manuel Poggiali ze San Marina před Italem Frankem Battainim ve třídě do 250 ccm na okruhu v jihoafrickém Welkomu, kde se dnes jel druhý závod mistrovství světa silničních motocyklů. Poggiali vyhrál a upevnil si první místo průběžného pořadí.

Článek

Závod dvěstěpadesátek vyhrál stejně jako v Japonsku Manuel Poggiali ze San Marina a vévodí šampionátu s maximálním počtem 50 bodů. Mistr světa ve třídě do 125 ccm z roku 2001 brzy předjel vítěze kvalifikace Randyho de Punieta z Francie, kterého nakonec porazil o šest desetin.

Ještě vyrovnanější byl dojezd v nejslabší kubatuře, v níž vyhrál Španěl Daniel Pedrosa. Teprve osmnáctiletý talentovaný závodník porazil o 356 tisícin Itala Andreu Doviziosa a dostal se do čela průběžného pořadí. Na prvním místě je o bod před Němcem Stevem Jenknerem, který byl dnes třetí.

Závod vedl od startu Japonec Jouiči Ui, jenž měl výhodu pole position, ale v závěrečném okruhu ho podjel Pedrosa. Ui se snažil vrátit zpět do čela, ale svou snahu přehnal a v poslední zatáčce ho další dva soupeři vytlačili ze stupňů vítězů.

Jihoafrická GP ve znamení vzpomínek na Katóa

Před závodem královské kubatury MotoGP drželi motocyklisté minutu ticha a na trati pak vybojoval symbolické vítězství Katóův týmový kolega Sete Gibernau. Třicetiletý Španěl porazil o necelé čtyři desetiny italského suveréna Valentina Rossiho a získal druhé prvenství v kariéře. V šampionátu je po dvou závodech pořadí obou jezdců opačné.

Gibernau zažil vydařený víkend, neboť přemožitele nenašel už v sobotní kvalifikaci. "Daižiró mě tam shora tlačil, proto jsem byl tak rychlý. Cítím ho, jak mě kope do zadku," snažil se o žertovný tón španělský jezdec, který bojoval v týmu Movistar sám. Katóovo místo zůstalo ve Welkomu neobsazeno. "Nemám slov, abych vyjádřil své pocity. Budeme nosit Daižira v našich srdcích až do konce života," dodal dnes dojatý Gibernau.

Rossi si nestěžoval

Závod začal se zpožděním, protože v zahřívacím kole vytekl z motocyklu Kennyho Robertse na trať olej a organizátorům trvalo padesát minut, než dráhu dali do pořádku.

Hned po startu ztratil kontrolu na strojem Američan Colin Edwards a spadl, stejně jako Ir Jerry McWilliams.

Nejlépe odstartoval další bývalý šampion v superbicích Australan Troy Bayliss, ale Gibernau ho v jedenáctém kole předstihl a v závěru odolal útokům Rossiho. Třetím místem korunoval triumf Hondy další Ital Max Biaggi.

Rossiho porážka s Gibernauem nerozladila. "Tohle není obyčejné druhé místo. Myslím, že se shodneme, že tohle vítězství patří také Daižirovi," uvedl italský šampion.

Reklama

Související témata: