Hlavní obsah

Sudí Jech vymyšlenou penaltou zařízl Příbram

PRAHA

Vymyšlené penalty nebo hodně sporné patří k naší nejvyšší soutěži zcela neodmyslitelně. To, co předvedl sudí Jiří Jech v sobotu na Letné, však nelze nazvat ničím jiným než zaříznutím Příbrami. Pokud by měl dál pískat, pak to lze považovat za poškození dobrého jména českého fotbalu, který i díky lidem, jako je Jech, marně usiluje o svoje očištění.

Článek

Muž s píšťalkou vzal název svojí funkce, tedy rozhodčí, v sobotu doslova.

Nejprve Spartě odpustil dva pokutové kopy za faul na Mendyho a ruku Petrouše. Asistentu Filípkovi nevadil po změně stran dvoumetrový ofsajd Doška, jehož hlavní arbitr potrestal za dva nesmyslné fauly na Pařízka jen žlutou kartou. Gólman hostí byl pro domácí nepřekonatelnou překážkou.

Když si neporadila Sparta, pomohl Jech. V poslední minutě si vymyslel pokutový kop v situaci, kdy v šestnáctce upadl mladý Jeslínek, a jelikož nejblíž byl "zlý muž" Buryán, foukl do píšťalky. Ani záznamy dvou televizí neprokázaly kontakt, natož faul. To však Jechovi nevadí, nepochybně věděl, co dělá, a je otázkou, na co se bude vymlouvat, pokud se ho bude komise rozhodčích na něco ptát.

Jeslínek: Někdo mě držel za dres

Sparťanský mladík byl v mixzóně po utkání velice rozpačitý, jeho popis penaltové situace nezněl příliš věrohodně... "Byl tam kontakt. Chtěl jsem si míč zpracovat, ale někdo mě chytil za dres. Nemohl jsem se hnout. Nešlo to udržet, upadl jsem," říkal Jiří Jeslínek, syn bývalého hráče Slavie, Sparty a Dukly, jejíž je Příbram nástupkyní. K zoufalému výkonu Sparty ve druhé půli poznamenal: "Na mužstvo padla deka. Nemůžeme se z toho dostat, i když moc chceme. Nemám z toho bodu dobrý pocit, měl bych ho, kdybychom vyhráli."

Ani kapitán Sparty Martin Petráš, který pokutový kop proměnil, nebyl přesvědčivý... "Trvalo dlouho, než jsem mohl kopat. Ale o tom, že penaltu proměním, jsem nepochyboval. Co bych dělal, kdyby takovou penaltu pískl sudí proti nám? Nevím, já tu situaci neviděl, on to pískl, takže byla. Soupeř protestoval, to se dělá vždycky, i když je penalta jasná," přiznal.

K hroznému výkonu Sparty ve druhé půli dodal: "V první půli jsme neproměnili šance, které jsme měli. Naopak jsme Příbrami po standardní situaci dovolili dát gól. Po změně stran jsme se nedostali k tomu, co jsme chtěli hrát, i když jsme měli dvě šance, byl výkon z naší strany moc špatný... Takový by nám ve středu na výhru nad Thunem určitě nestačil. V posledních utkáních jsme prohrávali, ač jsme byli i lepším mužstvem. Dnes ne, ale nějaké myšlenky na sestup si ani při pohledu na tabulku rozhodně nepřipouštíme."

Byl rozpálený...

Rozpálený do běla vyšel ze šatny příbramský obránce Jan Buryán, podle sudího viník penaltového zákroku... "Zeptejte se Jeslínka, jestli to byla penalta! Že jsem ho chytil za dres? No, když to říkal, tak to bude pravda," ironizoval výrok soupeře. "Rád bych to viděl v televizi. Asi jsem v tom běhu na něm měl ruku, ale že bych ho držel nebo zatáhl za dres, jak říká, to si nemyslím... Víte, mně tady pískli penaltu potřetí v řadě, co tu hraji. Dvakrát to bylo ještě za Žižkov a teď za Příbram. Asi je to shoda nešťastných náhod," zlobil se Buryán.

S penaltou z minulého kola, kdy sudí pískl sporný pokutový kop na něho proti Slovácku, nechtěl ten sobotní srovnávat. "Ten minulý byl proti tomuhle stoprocentní! Tohle fakt mrzí, přijít o vítězství na Spartě. Taková šance se nám asi dlouho nenaskytne," litoval bodové ztráty fotbalista, který ale sbírá v lize nejvíce karet a sudí jsou na něj přísnější.

"Měli jsme utkání dobře rozehrané, i když Sparta si nějaké šance vytvořila. Podržel nás Olda Pařízek. Škoda gólu z penalty, ale i tak je bod ze Sparty dobrý," liboval si jako jeden z mála příbramských hráčů, bývalý sparťan Luděk Stracený a k penaltě dodal: "Já tu situaci dobře neviděl. Jen závar. Sudí to pískl, což znamená, že penalta je. S tím nic nenaděláte. V kabině jsme si zanadávali, že jsme zápas ztratili v poslední minutě."

Reklama

Související témata: