Hlavní obsah

Cipollini na Giru podruhé blízko rekordu

CATANIA

Už podruhé dělily italského cyklistu Maria Cipolliniho jen centimetry od rekordního 41. etapového vítězství na Giro d'Italia. V páté etapě ho odsunul v těsném finiši stejně jako v úvodní části závodu na druhé místo jeho krajan Alessandro Petacchi, který si pojistil růžový trikot vedoucího jezdce průběžné klasifikace.

Foto: ČTK

Italský cyklista Alessandro Petacchi (na snímku) prodloužil čekání Maria Cipolliniho na rekordní vítězství.

Článek

Třetí dojel do cíle v Catanii po 180 kilometrech Rakušan Bernhard Eisel, který vystoupil na třetí stupínek i v úterý. O úspěch v závěrečném spurtu usiloval také české jezdec Ján Svorada, ale na nejlepší nestačil a obsadil sedmé místo. Petacchi zvýšil díky bonifikaci svůj náskok v celkovém pořadím před druhým Italem Stefanem Garzellim na 49 sekund.

O jediný únik v jinak poklidné etapě se postarali Kolumbijec Fredy Gonzalez a Španěl Ignacio Gutierrez, kteří ujeli z pelotonu 70 kilometrů před cílem. Jejich náskok vzrostl až na tři minuty, ale v závěru je soupeři bez problémů dostihli.

Petacchi odrazil útok mistra světa

V posledních kilometrech začali v čele pelotonu pracovat především jezdci stáje Domina Vacanze, aby připravili Cipollinimu pozici pro spurt. Úřadující mistr světa měl v cílové rovince ideální postavení, jel v závěsu za Petacchim, ale ten jeho útok odrazil.

"Nejsem zrovna v nejlepší kondici a Petacchi je hodně silný. V posledních metrech jsem navíc najel na díru, což mě nejspíš stálo vítězství. Úspěch by mi hodně psychicky pomohl," stýskal si Cipollini, populární Super Mario. Petacchi prý snil o tom, že vyhraje etapu v růžovém trikotu. "Porazil jsem mistra světa. Jsem ve skvělé formě," pochvaloval si.

V ulicích sicilského města, do kterého se cyklisté přiřítili v klesání rychlostí až 90 km/h, několik jezdců během manévrování upadlo. "Konec byl ďábelský," přiznal Svorada, který zvládl i těžké stoupání v polovině etapy. "Ve spurtu to mohlo být i lepší, ale aspoň jsem nespadl," dodal český závodník.

Ve čtvrtek mají účastníci Gira volný den, během kterého je čeká stěhování na sever Itálie.

Výsledky 5. etapy (176 km)
1. Petacchi (It.)4:54:43 hod.
2. Cipollini (It.)
3. Eisel (Rak.)
4. Moreni (It.)
5. McEwen (Austr.)
6. Brown (Austr.)
7. Svorada (ČR)
8. Pieri (It.)
9. Balducci (It.)
10. Duma (Ukr.)
Průběžné pořadí
1. Petacchi22:31:44
2. Garzelli-49
3. Casagrande-59
4. Pellizotti (It.)-1:04
5. Simoni (It.)
6. Lunghi (It.)-1:11
7. Hamburger (Dán.)
8. Noe (It.)
9. Sabaliauskas (Lit.)
10. Scarponi (It.)
...
114. Svorada-20:36

Reklama