Hlavní obsah

Sazka Arena má základ střechy

PRAHA

Ve středu krátce před sedmou hodinou ranní vyzdvihl na staveništi v pražských Vysočanech mohutný jeřáb na připravenou konstrukci obrovský nosník budoucí střechy multifunkční Sazka Areny. Nosník kruhového tvaru se skládá ze dvou částí a z jeho středu se bude spouštět i obří obrazovka haly.

Článek

"Celý nosník váží 163 tun a dalších 40 tun bude mít obří obrazovka. To už je pořádná váha, kterou budou muset udržet okolní stěny s podpěrnými sloupy," řekl Právu tiskový mluvčí firmy Bestsport, dceřiné společnosti Sazky, která je výstavbou arény pověřena, Jan Vala. Podle něj je dodavatelem střechy Metrostav. Na její výrobě se podílely Vítkovice a část byla vyrobena v Moravském Krumlově.

Bezprostředně po vyzdvižení první části nosníku se do práce pustili geodeti. "Nosník musí sedět na milimetr přesně, pak bychom totiž už těžko něco napravovali," uvedl Vala. Poté, co bude nosník kompletně ukotven, začne se s montáží 36 ramen, která budou střechu ukotvovat na obvodové zdi. Jejich délka bude od 47 do 67 metrů.

"Musíme ale počkat až řádně vyzraje beton, především u opěrných sloupů a kompletně se dodělá poslední patro arény. Pak se bude moci začít s montáží ramen," podotkl Vala s tím, že v konečné fázi bude střešní nosník jistit i 36 úvazů z mohutných ocelových lan. "Ani si netroufám odhadnout, kolik bude celá střecha vážit," poznamenal mluvčí.

"K vyzdvižení nosníku jsme použili kolový jeřáb, největší, co se týká nosnosti, u nás. Ten by zcela určitě unesl i kompletní celou střechu. Jeho nosnost je totiž až 800 tun," dodal Vala.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články