Hlavní obsah

Doping v autě Szabóové byl pro jinou atletku

PAŘÍŽ

Světlo do případu dopingových látek, nalezených celníky v autě rumunské běžkyně Gabriely Szabóové, vneslo prohlášení její krajanky Mihaely Botazanové. Pátá žena závodu na 10 km na mistrovství světa uvedla v písemném prohlášení, že objevená látka actovegin byla určena pro ni.

Článek

V šestiřádkovém prohlášení sdělila, že se koncem dubna na sportovním institutu v Bukurešti podrobila vyšetření, které u ní zjistilo nedostatek červených krvinek. Proto měla užívat actovegin, který však figuruje na listině zakázaných látek Mezinárodního olympijského výboru.

"Neměla jsem v úmyslu poškodit pověst Gabriely Szabóové," snaží se bránit šestadvacetiletá Botazanová olympijskou vítězku v prohlášení, které dnes zveřejnila Szabóové agentura Global Sports. Slavná vytrvalkyně se dnes v rozhovoru pro rumunský rozhlas ostře proti podezření z dopingu ohradila a dala najevo, že vážně uvažuje o odchodu z vrcholového sportu.

Jako štvaná zvěř

"Cítím se jako štvaná zvěř, takhle hrozně mi v životě nebylo," uvedla v emotivním telefonickém rozhovoru pro agenturu Reuters. "Jsem z toho, co se stalo, tak špatná, že uvažuji o konci s atletikou," dodala. V současné době její psychiku zatěžuje i zranění, neboť kvůli problémům se svalem nemůže deset dnů trénovat.

V autě Szabóové, které řídil rodinný přítel, francouzští celníci 9. května objevili nejen actovegin, ale i hormon progesteron. Ten byl podle manažera Szabóové Jose Hermense skutečně určen pro ni, aby jí pomohl zbavit se stresu. Ve voze se podle manažera nacházely dál už jen multivitaminy. Auto jelo do Font Romeu ve Francii, kde se rumunští atleti připravují na srpnové mistrovství světa.

Státní zastupitelství v Nice nicméně zahájilo vyšetřování celého případu. Nejasné je, kvůli jakým problémům Botazanová či další rumunští sportovci tyto prostředky potřebovali. Pro jasný důkaz užití přírodní látky actoveginu navíc zatím neexistuje žádný test. MOV jej má na černé listině proto, že může sloužit k maskování erythropoietinu. V roce 2000 byla v souvislosti s ním vyšetřována i cyklistická stáj US Postal v čele s lídrem Lancem Armstrongem.

Reklama