Hlavní obsah

Za dva roky může Janiš závodit, říká Jordan

PRAHA

Necelých 24 hodin strávil v Praze šéf týmu formule 1 Eddie Jordan, než se vydal na víkendovou Velkou cenu Rakouska. Během bleskové návštěvy stačil obdivovat nejen českou metropoli, ale i talent 19letého Jarka Janiše, kterému dá na konci sezóny možnost svézt se jako druhému Čechovi ve formuli 1.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Eddie Jordan.

Článek

"Přijel jsem do Prahy poprvé před čtyřmi lety a objevil krásu tohoto města. Přirostla mi k srdci jeho arichitektura, poznal tu přátelské lidi a nemohu opomenout, že se mi líbí zdější dívky. Jako Ir mám i pochopení pro česká specifika," tvrdil Jordan při návštěvě historické výstavy vozů Ford na Náměstí republiky. Právě motory americké automobilky využívá Jordan ve svých monopostech, které letos pilotují Ital Fisichella a Brit Firman.

S Janišovým talentem opatrně

S mladíkem Janišem má Jordan své plány. "Sledoval jsem ho pozorně už loni při evropské sérii formule 3000. Chceme ale, aby zatím spíš závodil než testoval. Pro něj je teď důležité sbírat zkušenosti, poznávat technologie formule 1 a jeho schopností jako testovacího jezdce využijeme spíš v roce 2004. V další sezóně by pak klidně už mohl jet Grand prix," prohlásil .

Pětapadesátiletý muž, který dal první příležitost ve formuli 1 bratří Schumacherům, Hillovi i Barrichellovi a s jehož vozem testoval před čtyřmi lety i Enge, předpovídá Janišovi světlou budoucnost.

"Máte tu velký talent, ale média na něj nesmí příliš tlačit. Janiš musí dostat čas, aby rostl přirozeně. Čekají ho velká vítězství i špatné zážitky. Život ve formuli 1 je fyzicky i psychicky vyčerpávají a nejen pro jezdce, ale i pro šéfy týmů," pousmál se otec čtyř dětí.

Změny regulí přivítal

Ocenil však předsezónní změny v F1. "Šampionát prošel velkým vylepšením, máme tu nepředvídatelnou kvalifikaci i napínavější závody, což potvrzují čtyři různí vítězové v šesti podnicích. Talent Schumachera, rozpočet Ferrari a jeho skvělí lidé minulý rok udělali z formule nudnou záležitost," vypočítal Jordan.

"Předpisy se musely změnit i proto, aby přežily týmy jako Jordan. Formule 1 má být sportem i pro příští generace a vážně hrozilo, že ji suverenita jednoho týmu zničí," doplnil.

Nejlepší chuť nakonec

Jeho stáj zažila v letošní sezóně i vítězství v závodě, celkem čtvrté za třináct let. "Byla to bláznivá neděle v Brazílii. Nejdřív jsem byl rozčilený, že Fisichellovi upřeli prvenství, ale nakonec jsme nemuseli ani protestovat. FIA udělala sportovní gesto a po týdnu na jednání v Paříži změnila výsledky," připomněl premiérový triumf italského jezdce.

"Celé to bylo jako když pijete dobré víno, ta nejlepší chuť přišla až na konec," líčil Jordan, jehož velkým snem je narušit hegemonii silných a proniknout mezi tři nejlepší značky v Poháru konstruktérů. "Zatím se ale zdá reálnější, že letos budeme bojovat s Renaultem o čtvrtou příčku. Vítězství přišlo hned při třetím startem s motorem Ford a i nyní chceme v Rakousku deštivý závod, přes něj vede cesta k úspěchu," uzavřel Jordan.

Reklama

Související témata: