Hlavní obsah

Sampras se odhlásil z dalších grandslamů, s tenisem možná končí

Zda bude pokračovat americký tenista Pete Sampras v kariéře je stále ve hvězdách. Čtrnáctinásobný vítěz grandslamového titulu se na kurtu neobjevil od zářijového US Open a nyní se odhlásil i z nadcházejícího French Open i Wimbledonu.

Foto: Internet

Pete Sampras

Článek

Dohady o tom, zda se jedenatřicetiletý Sampras vrátí na kurty rozvířil zámořský deník Los Angeles Times. Bývalá světová jednička se totiž věnuje půlročnímu synovi, kterého v listopadu přivedla na svět manželka Bridgette Wilsonová, a vynechala všechny letošní turnaje.

Za svou kariérou ale nechce udělat definitivní tečku. "Nechci si zavřít dveře na sto procent," citoval list populárního Američana. "Vím ale, co znamená účastnit se turnajů - trénink, příprava a sedm dnů v týdnu odříkání - a to v této chvíli pro mě není," řekl.

Rozhodne se do konce roku

Od loňského září, kdy po nečekaném vítězství nad krajanem Andrem Agassim na US Open dovršil čtrnáctý grandslamový titul, na něj čekají tenisoví fanoušci marně. Mnozí z nich si myslí, že už se Samprase nedočkají. Samotný hráč zůstává tajemný. "Moje srdce teď nepatří tenisu, proto se nezúčastním obou velkých turnajů," prohlásil při zápase basketbalové NBA mezi Los Angeles Lakers a San Antoniem.

Odhlášení z Paříže i Wimbledonu však prý neznamená konec kariéry. "I když dveře nejsou úplně přibouchnuté, na 95 procent ano," dodal. Zcela jasno prý bude mít až koncem roku. Kouč Paul Annacone dodal, že letos nebude Sampras hrát vůbec. "Je velmi nejistý, zda se chce vrátit, ale absence ve Wimbledonu hodně naznačuje. Jedno vím určitě, že nechce být jako profiboxer, který se sedmkrát loučí a pak zase začíná," řekl trenér.

Ideální rozlučka? Porážka Agassiho!

Pokud by se Sampras už k tenisu nevrátil, kariéru by završil nejen s grandslamovým rekordem, ale i dalšími úspěchy: 286 týdnů byl světovou jedničkou, vyhrál 64 turnajů, bilanci výher a porážek má 762-222 a uměním s raketou si vydělal přes 43 milionů dolarů. Když v září vyhrál US Open, připustil, že pokoření odvěkého rivala Agassiho by bylo jako rozlučka ideální.

French Open začne 26. května a právě antuka v Rolland Garros pro něj zůstala jako jediná ze čtyř Grand slamů zakletá. Naopak králem wimbledonské trávy byl sedmkrát.

Reklama