Hlavní obsah

Phoenix možná konečně uvidí Stoudemirea v akci

Eurotip.cz

Zvláštní příchuť bude mít dnešní zápas NBA mezi Phoenixem a Portlandem. Jedním z důvodů je, že Suns budou chtít slabému soupeři oplatit nedávnou prohru. Tím druhým je, že by se na palubovce mohl poprvé v sezoně objevit Amare Stoudemire, jeden z pilířů domácího týmu.

Článek

Teprve třiadvacetiletý Stoudemire vstoupil do NBA v roce 2002 a hned v další sezoně se stal klíčovým hráčem týmu. Právě on byl - kromě rozehrávače Steva Nashe a Shawna Mariona - příčinou loňského úspěchu Suns. Stala se z něj ústřední postava útoku Phoenixu, která i díky Nashovým přihrávkám měla loni průměr 26 bodů na zápas. Po sezoně ovšem Stoudemire podstoupil operaci levého kolena, která ho vyřadila na několik měsíců ze hry. Jeho místo zaujal nově příchozí Kurt Thomas, i on se ale zranil, což trenéra D'Antoniho přinutilo stavět menší sestavu s Marionem a Diawem operujícími pod košem. S návratem Stoudemirea - který podle svého prohlášení nastoupí s 80% pravděpodobností - se tak může vrátit k osvědčené sestavě, ve které ovšem Diaw s Rajou Bellem od loňska vystřídali Johnsona s Richardsonem. Phoenix po jedenáctizápasové výherní šňůře z přelomu února a března poněkud polevil; Suns vyhráli jen tři z posledních sedmi zápasů, jeden z těch proherních se odehrál v Portlandu, kde vedoucí tým Pacifické divize prohrál 101-111. V minulém zápase proti Utahu už to po poločase vypadalo na návrat do vítězných kolejí, Jazz ovšem utkání zcela obrátili a nakonec zvítězili 107-99.

Výhra nad Phoenixem byl pro Portland jen zábleskem ve tmě. Jeden z nejhorších týmů NBA dokázal od začátku února zvítězit jen čtyřikrát, což je ve srovnání s 20 prohranými zápasy tristní bilance. Jedinými světlými body jsou jen výkony Zacha Randolpha, jehož průměr v březnu stoupnul na více než 24 bodů a 8 doskoků na zápas, a návrat zraněného pivota Przybilly, který v posledních dvou utkáních zaznamenal tzv. double-double.

Portland by měl být pro Phoenix za normálních okolností snadným soustem, bookmakeři proto na domácí tým vypsali velmi nízký kurs 1.04. Otázkou by měla být hlavně motivace, Suns jsou po dvou prohrách v řadě ale určitě hladoví po vítězství. Jestli věříte tomu, že svého soupeře smetou, můžete si vsadit jejich výhru v handicapu 15.5 bodů. A jestli vás láká zkusit výhru Portlandu, kurs na ně je vysoký - 11.00.

Reklama