Hlavní obsah

Hašek na in-linech nadlouho skončil

PRAHA

Médii propíraný nedělní zkrat Dominika Haška, jenž surově zbil protihráče, řeší disciplinární komise České asociace in-line hokeje (ČAILH). Dá se předpokládat, že napaří národnímu hrdinovi z Nagana dlouhodobý distanc a možná jej i vyloučí z činnosti v in-line hokeji, jímž si bývalý vynikající hokejový gólman zpestřoval volný čas po ukončení kariéry.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Dominik Hašek

Článek

Již v neděli udělil Haškovi sudí trest ve hře a odebral mu registrační průkaz. Na verdikt disciplinárky si ovšem Dominátor ještě nějaký čas počká, dosud totiž není znám termín jejího zasedání. Na svazu se ale shodují, nebude to dříve, než za čtrnáct dní.

Co se v Pardubicích stalo

V šestnácté minutě zápasu, v němž o superligové body bojovaly pardubické týmy SK IHC a Haškův Bonfire Střída, ukončil osmatřicetiletý držitel Stanleyova poháru Hašek střet s protihráčem Martinem Šílou krosčekem zezadu. Poté, co Šíla klesl k zemi, na něj zaklekl a hokejkou jej několikrát udeřil za krk na páteř. Otřeseného hráče musela z pardubické Duhové arény odvézt záchranka. Pozdější zpráva z nemocnice hovořila jasně: otřes mozku, zlomený nos, zhmožděniny krční páteře.

Co bude následovat

"Oba oddíly i rozhodčího jsme nyní vyzvali, aby se k celé situaci písemně vyjádřili. Zároveň čekáme na lékařskou zprávu o zdravotním stavu hráče a až budeme mít vše pohromadě, stanovíme termín jednání disciplinární komise," řekl předseda ČAILH Ladislav Kopec. Informace od lékařů však podle něj asociace získá až poté, co bude Šíla propuštěn z nemocnice. "To může být dnes nebo také až za čtrnáct dní. Momentálně to nikdo neví," podotkl Kopec.

O tom, co se vše na pardubickém zimním stadiónu odehrálo, by mohl napovědět i videozáznam, který by měl mít k dispozici Haškův tým Bonfire Střída. V pondělí to alespoň poznamenal vedoucí mužstva Josef Barek. "Pokud záznam existuje, bude to jen ku prospěchu a objektivitě věci," tvrdil předseda in-linové asociace.

Možnosti trestu

O výši sportovního trestu, který Haškovi hrozí, však nechtěl Kopec vůbec spekulovat. "Takový případ jsme ještě neřešili. Je řada možností, jak řešit vzniklé situace," zdůraznil Kopec. Maximálním trestem je vyloučení z činnosti v in-line hokeji. Jedním z nejtvrdších loňských trestů bylo zastavení činnosti Aleši Hemskému, bývalému juniorskému reprezentantovi a momentálně hráči zámořského Edmontonu. Podle tehdejšího předsedy disciplinární komise Vladimíra Schiefnera byl Hemský, jenž oblékal dres stejného týmu jako Hašek, potrestán za napadení rozhodčího zákazem startu do konce sezóny.

"Pokud je pravda, co se píše v tisku, tak by u Haška mohlo hrozit zastavení činnosti na osmnáct měsíců, což je nejvyšší trest před vyloučením ze sportovního dění," dodal Schiefner.

Reklama