Hlavní obsah

Zámořská MLB startuje

Zápas úřadujícího šampiona z Chicaga dnes zahájí novou sezonu Major League Baseball. White Sox v úvodním utkání ročníku přivítají divizního soupeře z Clevelandu.

Foto: Internet

Baseball - ilustrační foto

Článek

Zatímco před loňskou sezonou počítal s Chicagem jako s vážným kandidátem na zisk Světové série asi málokdo, letos jsou White Sox v jiné pozici. Z vynikající pětice zahajovacích nadhazovačů odešel jen Orlando Hernandez, za nějž přišla adekvátní náhrada v osobě zkušeného Javiera Vazqueze. Chicago sice ztratilo vnějšího polaře Rowanda a po neshodách s vedením týmu odešel i asi nejlepší pálkař historie klubu Frank Thomas, díky příchodu Jima Thomea se ale ofenzivní síla White Sox nejspíš zvětší. S obhájci titulu je zkrátka nutno počítat jako s jedním z nejvážnějších kandidátů na zisk trofeje, byť historie posledních let mluví proti: posledním týmem, kterému se podařilo titul obhájit, byli v roce 2000 Yankees.

Domácím nadhazovačem, kterému se dostalo pocty zahájit novou sezonu, je znovu Mark Buehrle. Hráč, který nedávno oslavil 27. narozeniny, je zřejmě nejspolehlivější součástí rotace White Sox. V pěti kompletních sezonách, které za svůj tým odházel, jen jednou nepřekonal magickou hranici patnácti výher. Navíc se mu dařilo i v jarní přípravě; nastoupil ve 29 směnách, ve kterých dovolil soupeřům jen 10 oběhů a pouhé dvě mety zdarma.

Cleveland bude letos, stejně jako loni, asi nejvážnějším divizním soupeřem svého dnešního protivníka. Vedení klubu se díky farmářskému systému, který do MLB dodává vynikající hráče, daří budovat mužstvo, které se rok od roku zlepšuje. Hafner, Martinez, Sizemore a další spolu tvoří silný tým, který však po po odchodu Crispa do Bostonu trochu ztratil na rychlosti. Tým opustili i vynikající nadhazovač Kevin Millwood a Scott Elarton a oslabením na nadhozu je i odchod tří tzv. dohazovačů. Náhradou za ně je zkušený Guillermo Mota, pětici starterů doplní nově příchozí Jason Johnson a hlavně Paul Byrd, který už s Kansasem dokázal vyhrát 17 zápasů v sezoně.

Buehrleho protivníkem na kopci dnes bude C. C. Sabathia, který ve svých 25 letech patří k základním pilířům týmu Indiánů. Jemu se ovšem jarní příprava na rozdíl od domácího nadhazovače vůbec nevyvedla; Sabathia nastoupil k 24 směnám, v nichž soupeřům povolil 18 bodů a ačkoliv zaznamenal vynikajících 28 strikeoutů, 13 met zdarma naznačuje, že má před začátkem sezony problémy s umístěním svých nadhozů.

Bookmakeři v dnešním zápase mírně favorizují obhájce titulu, na kterého vypsali kurs 1.80. Pokud v úvodním utkání sezony věříte hostům, kurs na ně je 2.05. A jestli rádi sázíte na celkový počet oběhů, bookmakeři dnes stanovili hranici na 8 bodů.

Reklama