Hlavní obsah

V Nizozemí začíná boj o Ligu mistrů

Čtyři týmy, jediný vítěz. Tak vypadá v Nizozemí vyřazovací boj o účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Neobvyklá pravidla proti sobě svedla týmy Ajaxu a Feyenoordu, které se dnes utkají v úvodním zápase.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ajax Amsterdam

Článek

Účast v Lize mistrů má zatím jistou jen PSV Eindhoven, který Eredevisii vyhrál. Mužstva, která se v základní části umístila na druhém až pátém místě, se spolu poperou o to, kdo se k němu přidá. Druhý Alkmaar v úvodním souboji narazí na Groningen, slavný Feyenoord si to o postup rozdá s neméně slavným Ajaxem.

Kouč amsterdamského týmu Danny Blind je jedním z těch, kteří nový systém kritizují. "Není v pořádku, že čtvrtý a pátý tým může hrát kvalifikaci Ligy mistrů díky úspěchu v play off," prohlásil Blind. "To naší zemi nedělá dobré jméno. Jestli to tak půjde dál, přijdeme o účast druhého týmu a potom už žádné play off nebude," dodal trenér. "Na druhou stranu, dává nám to možnost ještě v letošní sezoně uspět," přiznal Blind, jehož tým by bez tohoto systému příští rok v evropské soutěži určitě nehrál. Ani tak ale Ajax zdaleka nemá vyhráno, tím spíš, že ani v jednom zápase proti Feyenoordu kvůli zraněním nenastoupí Zdeněk Grygera, Wesley Sneijder Hatem Trabelsi.

Trenér Feyenoordu Erwin Koeman se svým protějškem ohledně nově zavedeného systému souhlasí. "Tým, který získá o deset bodů méně než druhé mužstvo ligy, může ještě uspět," tvrdí Koeman, jehož tým dokázal během sezony Ajax dvakrát porazit. Kouč Feyenoordu tomu ale nepřikládá veliký význam. "Stačí mít špatný den a jste ze hry venku. Oba týmy před sebou vidí Ligu mistrů, takže v sázce je hodně," prohlásil Koeman, který dnes bude kvůli zraněním postrádat Schreudera a Vinckena.

Podle bookmakerů je favoritem úvodního kola domácí Ajax, na který společnost Betandwin vypsala kurs 2.15. Na remízu je kurs 3.30 a pokud věříte tomu, že Feyenoord vyhraje i třetí letošní zápas, vsaďte si na hosty v kursu 2.90. A pokud jste se dosud nerozhodli, můžete si kdykoliv v průběhu zápasu vsadit live.

Reklama