Hlavní obsah

Kačeři prožili večer v pekle

Návštěva v pekle... Tak by mohli hokejisté Anaheimu hodnotit svůj debut ve finále Stanley Cupu. Ďáblové z New Jersey je v domácí aréně rozebrali na součástky a vyhráli hladce 3:0. Výsledek však ani zdaleka neodráží doslova brutální styl, jakým Devils soupeře v prvním finálovém klání přejeli.

Foto: ČTK

Patrik Eliáš z New Jersey Devils blahopřeje spoluhráči Grantovi Marshallovi. Ďáblové vyhráli první finále Stanley Cupu 3:0.

Článek

Jean-Sebastien Giguere, gólmanská hvězda letošního play-off zastavil sedmadvacet ran, to však nestačilo. Dvěma góly totiž pozdravil své někdejší parťáky bývalý Kačer Jeff Friesen a zařídil úspěšný vstup Ďáblů do třetího finále v posledních čtyřech letech.

Anaheim si zároveň musí zvykat na novou situaci, dosud v prvních kláních série vždy uspěl. Navíc ztratil jen dvě ze čtrnácti utkání ve třech sériích. "Chtěl jsem se proti nim předvést," halasil nadšený Friesen, který přišel do New Jersey v létě za Petra Sýkoru. "Snažil jsem se často střílet, jsem rád, že to takhle vyšlo," dodal.

Jen šestnáct ran na Brodeura

Devils se v prvním klání vyvarovali chyb, naopak Kačeři, o nichž se v noci ani zdaleka nedalo říci Mocní, jako by se nemohli po desetidenní pauze před finále dostat do tempa. "V průběhu série se ale určitě zlepší. Nemůžeme dát na tenhle první dojem," varoval své ovečky před podceněním rivala kouč Ďáblů Pat Burns.

Anaheim prověřil domácího brankáře Martina Brodeura pouhými šestnácti ranami, v prvních dvou částech na něj vyslali hostující hráči jen osm střel. Brodeur si tak lehce dokráčel pro svou pátou nulu v letošním play-off, celkově osmnáctou. "Čisté konto není důležité. To je jedině vítězství," odříkal tradiční formulku kanadský brankář. "Ještě nám chybějí tři, stále je před námi hodně práce," myslel už dopředu.

Eliáš asistoval

Na úvodním vítězství měl malý, ale nezanedbatelný podíl také Patrik Eliáš, autor jedné z asistencí. "Je skvělé, že jsme začali tak dobře. Zvláště proti tomuhle týmu, vždyť jejich bilance byla trochu děsivá - vyhráli pokaždé první dvě utkání na ledě nasazených týmů. Bylo důležité nenechat se strhnout a snažit se držet své hry. To jsme dokázali, a proto jsme byli úspěšní," hodnotil český forvard.

Utkání se hrálo téměř bez nedovolených zákroků, za šedesát minut hry se na hanbě ocitli jen tři hráči. Příležitost k odvetě budou mít Kačeři na stejném místě ve čtvrtek.

Finále Stanley Cupu
New Jersey Devils - Anaheim Mighty Ducks 3:0
Třetiny: 0:0, 1:0, 2:0. Branky a nahrávky: 22. Friesen (Brylin, Gionta), 46. Marshall (Eliáš, Gomez), 60. Friesen (White). Rozhodčí: Watson, Marouelli - Murphy, Nowak. Vyloučení: 2:1. Bez využití. Střely na branku: 30:16. Diváci: 19.040. Stav série: 1:0.

Reklama