Hlavní obsah

Pobřeží slonoviny se chystá zaskočit Argentinu

Africké týmy bývají často považovány za soupeře, kteří mohou na světových šampionátech překvapit na úkor papírových favoritů. Taková pověst předchází i Pobřeží slonoviny; může finalista Poháru afrických národů zaskočit v prvním utkání favorizovanou Argentinu?

Článek

Argentina přicestovala do Německa jako jeden z týmů, od kterých se čeká medaile. Sami Jihoameričané doufají, že se jim podaří potřetí v historii přivézt do své země zlato. "Musíme projít základní skupinou, abychom si mohli dělat další plány," nechce předbíhat argentinský kapitán Juan Pablo Sorin. "A projít základní skupinou znamená neprohrát žádný zápas. Tedy nezopakovat rok 2002," vrátil se Sorin k předchozímu mistrovství, na kterém Argentina nepostoupila ze základní skupiny. První utkání se jim tehdy ale povedlo; shodou okolností to bylo proti jinému africkému týmu, Nigérii, kterou Jihoameričané porazili 1-0 díky Batistutově gólu. Jedním z důvodů k opatrnosti jsou pro svěřence trenéra Pekermana také nedávné prohry s Anglií a Chorvatskem. Není proto divu, že jeho hráči nepodléhají sebeuspokojení. Jedním z těch, kteří zažili nejhorší vystoupení Argentiny za posledních 40 let, je útočník Hernan Crespo, pro něhož to podle jeho slov byl nejhorší fotbalový zážitek v kariéře.

Na rozdíl od Argentinců, kteří jsou pravidelnými účastníky mistrovství, se Pobřeží slonoviny chystá na svůj první šampionát. Cestu na něj poznamenala loni v červnu nepříjemná událost. Během tréninku zemřel asistent trenéra Mama Ouattara; i bez něj ale dokázali podceňovaní fotbalisté postoupit na úkor Kamerunu. Největší hvězdou afrického týmu je útočník Chelsea Didier Drogba, který spolu s Dindanem bude dělat starosti obráncům soupeřů. To se mu dařilo už na Africkém poháru národů, kde svůj tým dotáhl až do finále. Ani v defenzivě Pobřeží slonoviny ale nejsou neznámá jména - obranu bude dirigovat Kolo Toure s Ebouem a do brány se postaví Jean Jacques Tizie. V přípravných zápasech před mistrovstvím svěřenci trenéra Michela nejprve dvakrát remizovali 1:1, proti Švýcarsku a Chile, vítězství se dočkali až proti Slovinsku, které porazili 3:0.

Podle bookmakerů je Argentina favoritem úvodního zápasu skupiny C, na jehož vítězství vypsala společnost Betandwin kurs 1.50. Pokud věříte africkému týmu, můžete si vsadit na jeho neprohru v kursu 2.42 nebo dokonce na jeho vítězství za rovných 7.00. A pokud se stále nemůžete rozhodnout, počkejte si do zahájení zápasu a potom začněte sázet live.

Reklama