Hlavní obsah

Česko čeká první zkouška ohněm

Den D je tady. Čeští fotbalisté se po dlouhých šestnácti letech znovu představí na mistrovství světa. Jejich v prvním soupeřem v Německu je sebevědomý výběr Spojených států.

Článek

Zápas proti USA bude vyvrcholením dlouhých příprav, které poznamenalo několik nepříjemných událostí. Šampionát v Německu měl být posledním pro generaci Pavla Nedvěda, Vladimíra Šmicera a několika dalších hráčů. Druhý jmenovaný, který byl u několika velkých vítězství týmů, jejichž dres oblékal, ale nakonec do Německa neodcestoval. Zranění nohy stálo Šmicera možnost odehrát možná nejdůležitější turnaj v kariéře. Dlouho to vypadalo, že budeme mít problémy v ofenzivě, kde chyběl zraněný Koller; obrovitý útočník se ale uzdravil a v přátelských utkáních dokázal, že střílet góly nezapomněl. Trenérovi Karlu Brücknerovi však nyní přidělává vrásky Milan Baroš; střelec Aston Villy si dnes zřejmě nezahraje, kouč totiž nechce při sebemenší pochybnosti riskovat jeho zranění. "Zdraví je víc než body," prohlásil Brückner, podle něhož se Barošův stav nezměnil. Naštěstí pro český tým se uzdravili záložníci Rosický a Galásek, kteří proti Američanům nastoupí.

Náš dnešní soupeř nastoupí v Gelsenkirchenu prakticky kompletní, včetně uzdraveného kapitána Reyny a O'Briena. Brücknerovi a jeho svěřencům dnes mají co oplácet - právě před 16 lety prohráli s Československem 1:5. Dnes se takový výsledek dá čekat jen těžko. :Uplynulo 16 let a myslím, že jsme odvedli kus práce. Snad to v pondělí ukážeme, teď máme šanci na lepší výsledek," prohlásil trenér Američanů Arena. Kouč USA do Německa přivezl jedenáct hráčů, kteří se na minulém šampionátu dostali do čtvrtfinále. "Disponujeme možná ještě lepším týmem než minule," tvrdí sebevědomě útočník McBride. "Na americkém týmu je zřejmá dlouhá koncepční práce. Je to typicky americké, sebevědomé mužstvo, jeho předností je rychlost a dynamika," dává mu částečně za pravdu Brückner.

Předpokládané sestavy:
USA: Keller - Cherundolo, Pope, Onyewu, Bocanegra (Lewis) - O'Brien, Reyna, Beasley - Donovan - McBride, Johnson.
Česká republika: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický, Galásek, Nedvěd, Plašil - Koller.

I přes ztrátu dvou opor je dnes podle bookmakerů favoritem český tým. Společnost Betandwin vypsala na jeho úspěšný vstup do turnaje kurs 1.85, na neprohru Američanů potom 1.84. Pokud vám to nestačí, můžete si vsadit například na střelce gólů, přesný výsledek, na čas prvního gólu a další příležitosti. A jestli vám nebude stačit ani to, počkejte si do výkopu a potom začněte sázet live.

Reklama