Hlavní obsah

Česko vs. Itálie: den rozhodnutí

Eurotip.cz

Všechno nebo nic - v takové situaci jsou před posledním zápasem ve skupině E čeští fotbalisté. Prohrou s Ghanou si velmi zkomplikovali situaci, nic ale není ztraceno; pokud dnes porazí Italy, mají postup mezi nejlepších šestnáct týmů jistý.

Článek

Minulé pondělí jsme do dění na šampionátu vstoupili jasnou výhrou 3-0 nad Spojenými státy a téměř všechno nám hrálo do karet. Jedinou kaňkou na výhře bylo zranění Jana Kollera, který musel po prvním gólu odstoupit a dnes do zápasu zřejmě nezasáhne. K jistotě postupu jsme potřebovali výhru nad Ghanou, zápas proti Afričanům se ale změnil v noční můru. Reprezentace podala snad nejhorší výkon za éry Karla Brücknera a jedině brankáři Petru Čechovi mohla děkovat, že prohrála jen 0-2. Ghaňané byli lepší ve všech ohledech; česká obrana udělala spoustu chyb, záložníci byli v porovnání se soupeřovými nevýrazní a útok, ve kterém chyběl kromě Kollera i Baroš, čahoun Lokvenc nezachránil. Vysoký útočník navíc dostal druhou žlutou kartu a dnes nenastoupí, stejně jako stoper Ujfaluši. Vepředu proto bude chybět vysoký hráč a trenér zatím neprozradil, jak se s tím vypořádá. "Máme z čeho vybírat, na různé alternativy jsme byli připraveni už před turnajem," tvrdí kouč, který už ale může počítat s uzdraveným Barošem. Aby měli jistotu postupu, musí hráči Italy porazit; stačit by jim mohla i remíza, pak by ale nesměla Ghana porazit Spojené státy nebo by USA nesměly zvítězit vysokým gólovým rozdílem.

Situace ve skupině je natolik komplikovaná, že ještě žádný z týmů nemá jistý postup. Nemá ho jistý ani Itálie, která po výhře nad Ghanou jen remizovala s Američany 1-1. K jistotě postupu jim dnes stačí remíza, squadra azzura ale určitě bude chtít vyhrát skupinu a vyhnout se tak v osmifinále Brazílii. "Když se podíváme na holá čísla, samozřejmě máme jistou výhodu. Ale nechceme se tím nechat před zápasem ovlivnit. Půjdeme za výhrou a třemi body," řekl kapitán Cannavaro, jehož tým chce zopakovat výkon, který předvedl proti Ghaně. Trenér Lippi dnes bude postrádat záložníka De Rossiho, místo kterého nastoupí Gattuso.

Čeští reprezentanti dnes odehraji první zápas na mistrovství v roli outsidera. To si alespoň myslí bookmakeři, kteří vypsali na Italy kurs 1.95 a na český tým 3.95. Pokud vám to nestačí, můžete si vsadit na desítky dalších příležitostí a jestli si chcete zpříjemnit dramatickou podívanou, tipujte během utkání live.

Reklama