Hlavní obsah

Podaří se Japonsku zázrak?

Do nezáviděníhodné situace se na mistrovství světa dostali japonští fotbalisté. Po dvou zápasech mají jediný bod, který jim stále dává naději na postup. K němu jim stačí maličkost - porazit Brazilce.

Článek

Ani to by Japonsku zřejmě nestačilo, pokud by Austrálie neremizovala s Chorvatskem. Tak daleko ale svěřenci trenéra Zica určitě nepřemýšlí; první krok musí udělat sami proti Brazílii, což je zřejmě úkol nad jejich síly. Ostatně nepodařilo se jim to zatím nikdy; s Jihoameričany se dosud utkali sedmkrát a na první výhru stále čekají. Vítězství se zatím nedočkali ani v Německu. V úvodním utkání proti Austrálii po něm sahali, dlouho vedli 1-0, protinožci ale průběh zápasu zvrátili třemi góly v posledních minutách. První bod si připsali proti Chorvatsku, se kterým uhráli bezgólovou remízu. "Je to pořád stejné", posteskl si trenér Japonců Zico, který v dresu Brazílie zazářil na šampionátu v roce 1982. "Celou dobu se připravujeme a když přijde zápas, hráči znervozní," dodal.

Oproti svému soupeři může Brazílie odehrát dnešní zápas v klidu. Proti Chorvatsku i Austrálii si připsali dvě vítězství a k jistotě postupu jim dnes stačí remíza. S tou ale při své nátuře určitě nepočítají; brazilští fanoušci se od "svých" fotbalistů příliš fotbalové krásy zatím nedočkali. Zvlášť ofenziva zaostává za očekáváním; čtveřice Kaká, Ronaldo, Ronaldinho, Adriano se zmohla na pouhé dva góly, za což sklidila kritiku brazilských médií. "Na mistrovství světa je hlavním cílem zvítězit," zastal se jich trenér Parreira. A hráči s ním souhlasí. "Každým zápasem se lepšíme," prohlásil Ronaldinho. "Mistrovství světa je maratón, ne sprint," dodal. Proti Japonsku dnes ale Brazílie nenastoupí kompletní. Parreira naznačil, že nechá odpočívat několik hráčů, kteří mají žlutou kartu; v ohrožení jsou Ronaldo, Cafú, Emerson a Robinho.

Podle očekávání jsou velkými kursovými favority Brazilci, na které bookmakeři vypsali nízkých 1.20. Pokud si myslíte, že Japonci mají alespoň na bod, vsaďte si jejich neprohru s kursem 4.00. A jestli se chcete bavit u televize, počkejte si do 21.00 a potom začněte sázet live.

Reklama