Hlavní obsah

Appiah: Reprezentujeme celou Afriku

Eurotip.cz

Souboj Davida s Goliášem připomíná první dnešní osmifinálové utkání. V něm se ghanští hráči utkají s obhájcem titulu z Brazílie.

Článek

Ghana má jeden z nejtěžších losů ze všech účastníků mistrovství světa. Hráči trenéra Dujkoviče byli ve skupině spolu s Českou republikou, Itálií a Spojenými státy a nezačali vůbec dobře; stejně jako další africké týmy, i oni prohráli svůj úvodní zápas. Porážka 0-2 s Itálií je ale nesrazila do kolen, naopak. Nad Českou republikou zvítězili díky své rychlosti a bojovnosti 2-0 a postup ze skupiny si zajistili další výhrou, tentokrát 2-1 nad Spojenými státy. Jejich dalším soupeřem je bohužel silná Brazílie, která obhajuje vítězství z posledního šampionátu. Hráči Ghany si z toho ale těžkou hlavu nedělají. "Myslím, že se nám splnil sen. Zahrát si na mistrovství světa proti Brazílii, co víc si člověk může přát. Zviditelníme Ghanu před celým světem, ten zápas bude důležitý pro celou Afriku," řekl záložník Derek Boateng. "Jsem šťastný, že jsme postoupili do osmifinále. Teď už nereprezentujeme jen Ghanu, ale celý africký kontinent," přizvukoval mu Appiah. Jeho tým se dnes bude muset obejít bez Essiena, zato se mu ale po odpykání trestu vrátí záložník Muntari a útočník Gyan.

I přes sebevědomá prohlášení trenéra Dujkoviče o síle jeho týmu mají Brazilci dost důvodů se nebát. "Kanárci" s africkými týmy na mistrovství světa nikdy neztratili ani bod, navíc od nich nedostali jediný gól. A ačkoli doma sklízejí kritiku za předvedené výkony v Německu, na jejich soupeře to zatím pokaždé stačilo. V prvních dvou zápasech se, pravda, gólově trápili. Chorvaty porazili jen 1-0 a úplně přesvědčivý nebyl ani jejich výkon proti Austrálii, nad kterou zvítězili 2-0. Až ve třetím utkání s Japonskem Brazilci předvedli svou útočnou sílu a i díky dvěma trefám Ronalda vyhráli 4-1. Dnes od nich neočekávají nic jiného, než postup do čtvrtfinále, Jihoameričané si ale uvědomují, že je nečeká lehký souboj. "Bude to velmi nebezpečný zápas. Musíme být hodně opatrní," varuje záložník Juninho, který si výkonem proti Japonsku řekl o místo v základní sestavě. Jeho slova potvrzuje také trenér Parreira. "Ghana mi připomíná nabitý kanón. Je to krásné překvapení turnaje, postup si určitě zasloužila," uvedl Parreira, který právě v Ghaně začínal svou trenérskou kariéru. "Jejich povinností není zvítězit, na rozdíl od nás nejsou pod tlakem," tvrdí Parreira, kterému místo zraněného Robinha postaví Adriana.

Podle očekávání považují bookmakeři za favority Brazilce, na které vypsali nízký kurs 1.25. Věříte, že dnes Ghana i bez Essiena dokáže zaskočit pětinásobné mistry světa? Potom si vsaďte jejich neprohru, kurs je 3.55. A pokud se nemůžete rozhodnout, nic se neděje. Počkejte si do výkopu a pak si podle dění na hřišti vsaďte live.

Reklama