Hlavní obsah

Dlouhý si po roce zahraje s Bjorkmanem

Těžkého soupeře přisoudil Lukáši Dlouhému los ve Wimbledonu. Český tenista ve druhém kole grandslamového turnaje narazí na Jonase Bjorkmana, finalistu předešlého turnaje v Nottinghamu.

Článek

Tráva patří mezi nejsilnější Bjorkmanovy povrchy a na britských ostrovech to jen potvrzuje. Stárnoucí Švéd se od začátku roku trápil, ani jednou se mu nepodařilo přejít přes druhé kolo. V prvním kole se poroučel také v Queens Clubu, kde nestačil na Wanga, o týden později už ale odehrál první povedený turnaj této sezony. V Nottinghamu došel do finále přes Calleriho, Vaňka, Lopeze a Seppiho, se kterými ztratil jediný set; zastavil ho až Francouz Gasquet, který Bjorkmana porazil 6-4 6-3. Dobrou formu si - zdá se - Švéd přivezl i do Wimbledonu. V prvním kole sice prohrál s dalším vynikajícím travařem Johanssonem první sadu, zápas ale dokázal obrátit a zvítězit 3-6 7-6 6-1 6-1.

V posledních třech letech se Bjorkman ve Wimbledonu dostal pokaždé alespoň do třetího kola; o takových zkušenostech na zeleném povrchu si Dlouhý může nechat zdát. Český tenista, který odehraje většinu svých zápasů na antuce, umí i na rychlých površích, na trávě ale do letošního Wimbledonu nezvítězil ani jednou. Jeho výhra 3-1 na sety nad Francouzem Serrou v prvním kole je tak jeho vůbec první na tomto povrchu v kariéře.

Kromě trávy, která hraje do karet spíše Bjorkmanovi, se Dlouhý musí vypořádat i se zápornou bilancí; se Švédem se utkal loni v Indianapolis, kde prohrál hladce ve dvou setech. To je jedním z důvodů, proč bookmakeři vypsali na Bjorkmana nízký kurs 1.22. Věříte, že se český tenista za loňský zápas pomstí a zvítězí? Pak si vsaďte na něj, kurs je 3.43.

Reklama