Hlavní obsah

Portugalsko chystá pomstu za Euro 2000

Už dlouhých 31 let čekají Portugalci na výhru nad fotbalisty Francie. Dnes mají tu nejvhodnější příležitost - pokud tým galského kohouta porazí, bude je dělit od zlata na šampionátu jediný krok.

Článek

V cestě do finále ovšem Portugalcům stojí jedno z nejpříjemnějších překvapení turnaje. Francouzi přijeli na šampionát bez velké pompy, které se jim - jako úřadujícím mistrům světa - dostalo před čtyřmi lety. Na asijském kontinentu ale bez jediné výhry a bez vstřeleného gólu cestovali domů už po základní skupině. Letos s týmem, vedeným stárnoucím záložníkem Zidanem, příliš lidí nepočítalo a základní skupina jim dávala za pravdu. Svěřenci trenéra Domenecha ve velmi přijatelné skupině zrovna nezazářili a postoupili až po vítězství 2:0 nad Togem ve třetím zápase. Ve vyřazovacích bojích ale Francouzi ožili a lepšili se zápas od zápasu. Jejich rostoucí formu nejprve odneslo Španělsko, kterému Domenechovi hráči nastříleli tři góly, a další obětí Francouzů se stala dokonce Brazílie, kterou Zidane a spol. zaslouženě porazili 1-0. "Po zápase jsme byli deset minut v totální euforii. Teď čelíme enormnímu tlaku i strachu, že selžeme na poslední překážce," prohlásil po utkání Domenech.

Portugalci mají dnešnímu soupeři co oplácet. Na paměti stále mají semifinálový zápas z Eura 2000; rozhodčí tehdy odpískal penaltu proti nim a po následných potyčkách dokonce Abel Xavier dostal zákaz na šest měsíců. "Ta rivalita je obrovská," vrátil se k šest let starému utkání portugalský útočník Postiga. Ten zápas nám pořád leží v žaludku. Způsob, jakým jsme prohráli, byl frustrující. Začali jsme dobře a věřili, že vyhrajeme. Doufám, že tentokrát to bude jiný příběh," dodal střelec. Jeho tým sice nemá na Francii dobré vzpomínky, na jeho lavičce ale nyní sedí trenér Scolari, jemuž zřejmě sudička předpověděla úspěch. Brazilec, který před čtyřmi lety získal titul se svou rodnou zemí, odkoučoval na mistrovství světa nebo Evropy osmnáct zápasů a nevyhrál jen dva. Jihoevropané, kteří nikdy velkého úspěchu nedosáhli, tak pod Scolarim mají velkou šanci, kterou chce pro malou zemi využít. "Portugalsko má deset milionů obyvatel, Brazílie 180, navíc tam v lize nehraje 50 procent cizinců," prohlásil trenér, kterému se po trestu v utkání proti Anglii vrátí Costinha a Deco.

Rostoucí forma Francouzů je zřejmě hlavním důvodem, proč bookmakeři považují za mírného favorita je. Společnost Betandwin vypsala na vítězství Domenechových svěřenců kurs 2.20, na remízu 2.90 a na výhru Portugalska kurs 3.55. Nestačí vám to? Potom si vsaďte na kteroukoliv z desítek dalších příležitostí a u tak důležitého utkání je samozřejmostí možnost vsadit si během zápasu live.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články