Hlavní obsah

Velké finále: Francie nebo Itálie?

Šest let. Tak dlouho čekají italští fotbalisté na den, kdy se pomstí Francouzům za prohru, která je připravila o titul mistrů Evropy. Dnes k tomu mají nejlepší příležitost - ve hře není totiž nic menšího, než zlato z mistrovství světa.

Článek

Francouzi jsou pro Italy noční můrou už dlouhá léta. Na šampionátu v roce 1998 je Modří vyřadili v penaltovém rozstřelu, kteří ještě někteří italští reprezentanti pamatují. O dva roky později je země galského kohouta pokořila znovu, tentokrát ve finále mistrovství Evropy. Italové ještě minutu před koncem vedli 1-0, Wiltord ale ještě stihl srovnat na 1-1 a Trezeguet zlatým gólem zvrat utkání dokonal.

Dnes se svěřenci trenéra Lippiho pokusí získat titul pro mistry světa, který by dal dokonale zapomenout na předchozí porážku. "Musíme tu šňůru přetrhnout, tentokrát je porazíme," tvrdí odhodlaně Marco Materazzi. On a jeho spoluhráči na Francouze vyrukují se zbraní, na kterou zatím nikdo v Německu nenašel odpověď. Jako obvykle, i letos se Italové spoléhají na obranu, která zatím funguje prakticky bezchybně. Jediný gól dostali v utkání se Spojenými státy, vstřelili si ho ale sami. Jinak na ně nevyzrál nikdo ve skupině, ve které hrála i Česká republika, ani ve vyřazovací části, kde si Lippiho svěřenci poradili postupně s Austrálií, Ukrajinou a poté i s domácími Němci. Protáhli si tak svoji sérii neporazitelnosti v mezinárodních zápasech, která čítá už 24 zápasů - nejvíc od roku 1939.

Vynikající obranu má ale také Francie, kterou před mistrovstvím pasoval na finále jen málokdo. Tým, který se v základní skupině trápil a jistotu postupu získal až ve třetím utkání, se lepší zápas od zápasu. Hráči trenéra Domenecha v osmifinále porazili rozjeté Španělsko, ve čtvrtfinále přehráli Brazílii, která Francouzům nedokázala vstřelit gól, a 1-0 porazili také Portugalce v semifinále. Za celý turnaj tak brankář Barthez inkasoval pouhé dva góly. Gól, který Francouzům zařídil postup do finále, dal z penalty záložník Zidane. Právě on bude dnešní finále prožívat zřejmě nejvíc - držitel Zlatého míče prohlásil, že po šampionátu končí s reprezentační kariérou, se kterou se pochopitelně chce rozloučit zlatem. Pokrytí Zidana je jedním z klíčů, jak Francii porazit, a Italové věří, že to dnes dokáží. "Máme hráče, kteří si s ním dokážou poradit," řekl Materazzi, podle něhož by se o veterána měl postarat Gennaro Gattuso.

Dnes večer se utkají dva nejlepší týmy šampionátu, není proto divu, že podle bookmakerů nemá zápas výrazného favority. O něco větší šance dávají Italům, na které společnost Betandwin vypsala kurs 2.50. Pokud věříte Francii, můžete si ji vsadit v kursu 3.00 a na remízu po devadesáti minutách je 2.85. Vsadit si ale můžete na desítky dalších příležitostí a samozřejmostí je možnost tipovat během utkání live.

Reklama