Hlavní obsah

Gretna vstupuje do evropských soutěží

Do druhého předkola poháru UEFA se díky finálové účasti v národním poháru dostal suverén nižších skotských soutěží, tým Gretny. O postup se dnes popere s irským Derry City.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbal - ilustrační foto

Článek

"Co rok to postup" zní heslo Gretny, která na sebe poprvé výrazně upozornila v létě roku 2004. Klub tenkrát koupil miliardář Brooks Mileson; penězi nešetřil a hned je investoval do nových posil. Nevybíral hráče na úrovni čtvrté skotské soutěže, ale rozhlížel se o hodně výše. V Gretně se událo mnoho změn, zůstal jen trenér Rowan Alexander, který mužstvo vede už od roku 2002. Hned v první sezoně nové éry Gretna postoupila, když vytvořila nový skotský rekord v počtu vstřelených branek za sezonu. Celkem se jí povedlo nastřílet neuvěřitelných 130 branek v 36 utkáních, tedy téměř 4 branky na zápas. To ale nebyl jediný rekord, který ten rok zaznamenala; všechny mají jedno společné - překonávat se budou velmi těžko. V další sezoně vyhrála Gretna podobným stylem třetí ligu a navíc se dostala do finále skotského poháru. V něm narazila na Hearts, se kterými hrála vyrovnanou partii a nakonec prohrála až 4:2 na penalty. Hearts skončili v lize na druhém místě, což jim zajistilo účast v předkole Ligy mistrů, a díky tomu si Gretna může zahrát si evropské poháry. Nynější forma Gretny je opět výborná. Ve druhé lize vyhrála obě svá utkání, v tom posledním porazila na domácím hřišti Hamilton dokonce 6:0. Bohužel její stadion neodpovídá regulím UEFA a zápas s Derry City tak černobílí sehrají ve Fir Parku, který je domovem skotského Motherwell.

Mužstvo Derry City patří ke špičce irské nejvyšší soutěže. Dokazuje to i v tomto roce, kdy je zatím na druhém místě tabulky. Do druhého předkola prošl Irové přes švédský celek IFK Goteborg po dvou vítězstvích 1:0; vyhrát ve Švédsku není nic jednoduchého a určitě to dokazuje kvalitu tohoto celku. V posledním týdnu ale mužstvo sužují zranění. Otazník nad startem visí hned u několika hlavních opor. Těsně před zápasem se rozhodne jestli nastoupí McCourt, Deery, Beckett a O'Flynn a s naprostou jistotou bude chybět dvojice Killian Brennan - Peter Hutton.

Dá se očekávat velice zajímavé utkání, jelikož obě mužstva jsou z britských ostrovů a určitě si nic nedarují. Podle bookmakerů je favoritem skotská Gretna, na kterou vypsali kurs 1.65. Na remízu najdete u společnosti bwin 3.40 a na výhru Derry City 4.35.

Reklama