Hlavní obsah

Andorru čeká na úvod velké sousto

Reprezentace malého státečku na hranicích Španělska s Francií dnes nastoupí k prvnímu kvalifikačnímu duelu na příští mistrovství Evropy. V Londýně ji čeká domácí výběr Anglie.

Článek

Anglie začíná novou reprezentační éru. Po mistrovství světa se v týmu "Albionu" událo hned několik změn, které mají této zemi konečně pomoci k zisku nějaké významné trofeje. Tou největší byla výměna trenéra; Švéda Svena-Gorana Erikssona nahradil Steve McClaren. Tomu se první zápas na trenérském postu vydařil, když Angličané v přípravě deklasovali Řeky vysoko 4:0. V tomto utkání už nenastoupil dřívější anglický "bohém" David Beckham, se kterým McClaren do svého týmu nepočítá. Místo něj nominoval opět několik mladších hráčů, kteří touží po úspěchu. Novým kapitánem byl už před zápasem s Řeckem zvolen obránce londýnské Chelsea John Terry. Dnes Anglie znovu pošle na trávník zálohu Gerrard, Lampard, Hargreaves a Downing, která proti Řecku rozhodně nezklamala. Kvůli zranění nemůže nastoupit Gary Neville, na jehož místě nastoupí jeho bratr Phill. Při včerejším tréninku se navíc zranil Rio Ferdinand, kterého nahradí jeden ze dvojice Dawson - Brown. Hodně se spekulovalo, kdo nastoupí v útoku: spousta anglických novinářů by tam nejradši viděla Andyho Johnson, který v létě přestoupil z Crystal Palace do Evertonu, kde hned ukazuje svůj střelecký potenciál. Steve McClaren se ale rozhodl pro dvojici Crouch - Defoe a podle jeho slov by měl Johnson zasáhnout až do druhého poločasu.

Andorra patří vůbec k nejmenším státům v Evropě. V hornaté zemi byste kvalitní hřiště hledali marně, zeměpisný i fotbalový trpaslík nemá ani široký výběr hráčů, a proto patří vždy k nejhorším týmům kvalifikace. Ve světovém žebříčku je výběr, v němž většina reprezentantů ani nehraje profesionálně, na 132. pozici. V kvalifikaci na MS 2006 dokázala vyhrát jen svůj premiérový zápas, když doma porazila Makedonii, husarský kousek se jí potom povedl v zápase s Finskem, ze kterého získala bod za bezbrankovou remízu.

Podle bookmakerů společnosti bwin je Anglie jasným favoritem zápasu s miniaturním kursem 1.01 na její vítězství. Jestliže si myslíte, že Andorra překvapí a v Londýně uhraje aspoň remízu, pak si na vsaďte na její neprohru s vysokým kursem 11.00. Vsadit si ale například můžete i na střelce zápasu, největším favoritem této příležitosti je liverpoolský Peter Crouch s kursem 2.00.

Reklama