Hlavní obsah

Ve finále se poperou evropské týmy

Basketbalové MS v Japonsku je na samém konci; zbývá odehrát poslední utkání, které rozhodne o tom, kdo se stane mistry světa. O prvenství si to rozdají Španělé s Řeky.

Článek

Hráči z Pyrenejského poloostrova si postup do finále vybojovali ve vyrovnaném semifinále s Argentinou. V tom po celý zápas vedli, ale koncovka patřila Jihoameričanům. Ti kdyby úspěšně zakončili poslední útok, tak mohli být dnes na jejich místě. Ale to je jenom kdyby a realita je jenom jedna - Španělé jsou ve finále. Obrovskou měrou se o to zasloužila jejich největší hvězda a hráč Memphisu Pau Gasol. Ten si držel celé mistrovství průměr přes 21 bodů na zápas, ale v zápase s Argentinou se minutu před koncem zranil. Hned po utkání byl odvezen do nemocnice, kde podstoupil několik lékařských vyšetření a ta dokázala zlomeninu kůstky v jeho noze. Ve finále tak nenastoupí, což je pro Španělsko opravdu velká ztráta. "To vítězství je tím pádem trochu hořké. Je teď na tom trochu špatně, strašně rád by s námi v neděli nastoupil, ale netušíme, jestli bude schopen," popsal Gasolovu náladu jeho spoluhráč Rudy Fernandez. "Jsme ale připravení hrát s ním, nebo bez něj. Musíme zůstat v pohodě. Každopádně budeme ráno čekat na dobrou zprávu o jeho stavu," přidal po utkání Jose Calderon, který v NBA obléká dres Toronta.

Druhým finalistou jsou aktuální mistři Evropy Řeci. Ty měli v semifinále za soupeře tým USA, který byl jako vždy pasován do role největšího favorita. Ale Řecko, v jehož středu nehraje žádný hráč z NBA, Ameriku zaskočilo svou skvělou týmovou hrou a výbornou obranou. I když si na začátku utkání USA vypracovalo až 12 bodový náskok, tak se Řeci nevzdali a po poločase už vedli. Toto vedení už do konce utkání nepustili a zaslouženě si tak zahrají finále o mistry světa. "Dokázali jsme něco neuvěřitelného. Věřili jsme si a ani na okamžik neztratili koncentraci," řekl po utkání trenér Řecka Panajotis Janakis. "Řekové odvedli skvělou práci. Není to žádné překvapení. Věděli jsme, že mají bojovné srdce a obrovskou soudržnost. Zasloužili si to," uznal svou porážku trenér Američanů Mike Krzyzewski. Jejich hra znova ztroskotala na špatné sehranosti a pouhých individualitách. "Musím Řekům pogratulovat, že se dokázali vrátit, i když prohrávali o 12 bodů. Smekám před nimi," přidal nejlepší hráč USA Carmelo Anthony. U Řecka budete takového hráče hledat těžko, jelikož jejich týmové pojetí nedělá z nikoho superhvězdu.

Věříte-li, že ve finále MS v basketbale zvítězí Španělé i bez Gasola, pak využijte kursu 2.70. Řecko je považována za favorita a na jeho vítězství si u společnosti bwin vsadíte s kursem 1.48.

Reklama