Hlavní obsah

Šéf FIA chce ve formuli 1 zavést sestupový systém

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley by chtěl ve formuli 1 zavést systém sestupů podobný fotbalovým či hokejovým soutěžím. Místo stávajících soutěží nižší úrovně by chtěl založit sérii závodů označovanou jako 'formule 2'.

Foto: Tap/HOCHZWEI

Podle nového návrhu šéfa FIA by se ve formuli 1 měl vytvořit sestupový systém.

Článek

Jak se zdá, dohady o nových podobách závodů mistrovství světa formule 1 neutichají ani v rozběhnuté sezóně. Už před ní rozvířilo již tak dost bouřlivé vody prostředí populární automobilové soutěže jiné prohlášení Mosleyho, v němž připustil, že by se formule 1 v roce 2008 mohla rozdělit na dva konkurenční šampionáty.

Situace se vyhrotila poté, co se představitelé pěti velkých automobilek nedokázali dohodnout s šéfem závodů Berniem Ecclestonem na podmínkách fungování v rámci stávajícího světového šampionátu.

Snaha o oživení soutěže přinesla fantaskní představy

Velký rozruch způsobil Mosley i na konci loňské sezóny. Tehdy se pokusil řešit situaci, kdy se z celého seriálu stala díky nepřekonatelnosti stáje Ferrari pro diváky poměrně nudnou záležitostí několika fantastickými návrhy na "ozdravení" soutěže.

Mimo jiné také navrhl, aby se všichni jezdci povinně střídali v monopostech všech týmů. Naproti tomu šéf formule 1 Bernie Ecclestone prosazoval systém handicapů, v němž by se dle bodového náskoku přidávaly vedoucím vozům "trestné" kilogramy. Vyskytly se i hlasy volající po omezení testovacích dní, užívání jediného motoru po celý závodní víkend či dokonce použití jednotných součástek ve všech vozech F1.

Reklama

Související témata: