Hlavní obsah

Zastaví Heninová rozjetou Jankovičovou?

Už tři hráčky světové desítky se musely na US Open sklonit před uměním srbské tenistky Jeleny Jankovičové. Čtvrtým velkým zářezem na její pažbě se může stát Belgičanka Heninová, se kterou se Srbka utká dnes.

Článek

Cesta Jankovičové do semifinále je možná překvapením, varování soupeřkám ale jednadvacetiletá hráčka vyslala už před měsícem. V Los Angeles se Jankovičová dostala bez ztráty setu až do finále, když si předtím poradila například se Serenou Williamsovou nebo Anou Ivanovičovou. V boji o turnajový titul sebrala Jeleně Dementěvové set, ve třetí sadě ovšem musela kapitulovat. Slibně se rozjížděla i na dalším turnaji v Torontu; v prvních dvou kolech si lehce poradila s Aljonou Bondarenkovou a Italkou Schiavoneovou, do dalšího zápasu potom ale nenastoupila kvůli zranění. Jankovičová, která se prvních pět měsíců sezony trápila a potácela se od prohry k prohře, ovšem předchozí výsledky ještě trumfla svými výkony na dvorcích ve Flushing Meadows. Na úvod porazila Argentinku Dulkovou po boji 6-7 6-1 6-4. Kvalifikantka Flipkensová byla ve druhém kole ještě snadným soustem, potom ale přišly tři těžké soupeřky v řadě. Formu Jankovičové odnesla k smutku českých fanoušků Nicole Vaidišová, která se Srbkou prohrála 7-5 3-6 2-6, poté i světová sedmička Kuzněcovová a ve čtvrtfinále Jankovičová rozdrtila pátou hráčku světového žebříčku Dementěvovou 6-2 6-1.

Dnešní zkouška ale bude pro srbskou hráčku ta nejtěžší. Belgičanka Heninová-Hardenneová letos válcuje jednu soupeřku za druhou. Od French Open prohrála jediný zápas, ve finále Wimbledonu nestačila na Amelii Mauresmovou. V generálce na US Open si potom spravila chuť v New Havenu, kde si pro titul dokráčela bez ztráty setu, a suverénně si zatím počíná i v New Yorku. V prvním kole měla smůlu na los Italka Camerinová, která na Heninovou uhrála tři gamy, stejně jako v dalším kole domácí Kingová. Ve třetím vzala Ai Sugiyamaová Belgičance set, další dvě sady ovšem vyzněly jednoznačně pro Heninovou, která zvítězila 4-6 6-1 6-0. Nejsnazší práci měla světová dvojka v osmifinále, kde se talentovaná Izraelka Peerová zmohla na jediný game. Spanilou jízdu Belgičanky potom nezastavila ani Lindsay Davenportová, která s ní prohrála 4-6 4-6.

Obě semifinalistky se už na kurtech jednou potkaly; loni v Charlestonu Jankovičová sice vzdorovala, nakonec se ale radovala Heninová, která zvítězila 5-7 6-4 6-3. Podle bookmakerů je světová dvojka favoritkou i dnes, proto na ni vypsali nízký kurs 1.10. Myslíte si, že ji Srbka znovu potrápí? Potom si vsaďte, že uhraje více než 9.5 gamu s kursem 1.75 a odvážlivci si mohou vsadit rovnou na její vítězství, kurs je 4.95.

Reklama