Hlavní obsah

Čeští atleti si v Ostravě ostudu neudělali

PRAHA

Sympatický dojem zanechalo vystoupení českých atletů na mítinku Zlatá tretra v Ostravě, kde poměřili síly se světovou špičkou. Oštěpař Jan Železný svoji disciplínu vyhrál, druhým místem v běhu na 400 m překážek potvrdil letošní dobrou formu Jiří Mužík a limit na srpnové MS splnil na setinu přesně mílař Michal Šneberger.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Desetibojař Roman Šebrle se představil na Zlaté tretře v závodě na 110 metrů překážek.

Článek

Poprvé od narození syna Jakuba překonala hranici 190 centimetrů výškařka Zuzana Hlavoňová. Výkonem 192 cm navíc splnila limit B pro letošní mistrovství světa, ale protože s horším z kritérií může na šampionát pouze jedna reprezentantka, Hlavoňové tento výkon nestačí.

Z haly má potřebný A-limit totiž skočený Iva Straková. Do hlavního programu ze jako vítězové z B-běhů dostali sprinter Jiří Vojtík a Roman Šebrle, jenž se jako desetibojař poměřil s překážkáři.

Lampart podruhé přes osm metrů

Nejen diváky, ale i sebe překvapil dálkař pražské Dukly Petr Lampart druhým osmimetrovým skokem ve svém životě. Po skoku dlouhém 804 cm jej od limitu na mistrovství světa dělilo jen šest centimetrů. "Ty zamrzí," přiznal vytáhlý dálkař pražské Dukly. Radost měl alespoň z 'čistého' osobáku. Loňských 818 cm z Brna totiž předvedl bez povinného větroměru.

"Prohrát na takovém mítinku jen se Stringfellowem není špatné. Mám radost z cenných skalpů," řekl atlet, který výrazně vylepšil své letošní maximum. "Snad o půl metru. Dodnes mi nešel rozběh, nikdy jsem ho netrefil, ale začínám se do toho dostávat," pochvaloval si svěřenec Milana Kováře.

Hlavoňová šetří záda

"Jsem moc ráda, že mi to konečně skáče. To je důležitější než výkon 192 centimetrů. Cítila jsem, že to bylo technicky vcelku dobré, že mě to koplo vždycky nahoru," vykládala spokojeně první česká dvoumetrová výškařka Hlavoňová. Po extralize si kvůli bolesti zad dala klid a vyplatilo se. "To je dobrá zpráva. Nebolí, ale musím je šetřit," plánovala další start na Odložilův memoriál.

Pokud chce jet na srpnové mistrovství světa do Paříže, musí splnit lepší z limitů 195 cm. "Ale mně to vůbec nevadí, já bych tam s tímhle výkonem ani nechtěla jet, protože bych nepostoupila z kvalifikace," prohlásila Hlavoňová. "Ve Vítkovicích se mi vždycky skákalo dobře, je tu skvělá atmosféra, která mi pomohla se vyhecovat. Vždy si v Ostravě skočím dobrý výkon," dodala.

Nedařilo se pouze Šárce Kašpárkové, která se musela spokojit s trojskokem na hranici 14,00 metrů a stačilo jí to až na šesté místo. "Trochu se stydím," utrousila česká rekordmanka. Nevýrazný výkon předvedla také tyčkařka Pavla Hamáčková, která překonala pouze 422 centimetrů a skončila sedmá.

Reklama