Hlavní obsah

Daviscupový hrdina se představí v Bombaji

Eurotip.cz

Úspěšný víkend má za sebou tenista Tomáš Berdych. Byl to hlavně on, kdo přispěl k vítězství českého daviscupového týmu nad Holandskem; svoji formu se nyní pokusí potvrdit v indické Bombaji, kde ho v prvním kole čeká Polák Kubot.

Článek

Ačkoliv Berdych na svůj první letošní turnajový triumf pořád čeká - toho posledního se dočkal na konci loňské sezony v pařížské hale - nedá se říci, že by se mu nedařilo. Například na trávě odehrál jen dva turnaje, v Halle ho až ve finále zdolal prakticky neporazitelný Federer a ten samý hráč ho vyřadil i ve čtvrtém kole Wimbledonu. Na amerických betonech se poté Berdych nikdy nedostal dál než do čtvrtfinále, připsal si ale několik cenných vítězství, mimo jiné nad Rafaelem Nadalem a Tursunovem. Do nizozemského Leidenu proto přicestoval jako hlavní trumf českého výběru a svoji roli potvrdil. Za stavu 1:0 na zápasy si bez větších problémů poradil s nezkušeným Robinem Haasem a společně s Martinem Dammem vybojoval rozhodující bod ve čtyřhře. Ani svůj druhý singl, který už se hrál jen z povinnosti, nevypustil a Sluitera porazil 6-3 7-6.

Hlavního strůjce našeho vítězství nyní čeká turnaj v indické Bombaji. Jako nasazená trojka v prvním kole narazí na Lukasze Kubota, se kterým se na kurtu ještě nikdy nepotkal. Čtyřiadvacetiletému Polákovi se o takových výsledcích, kterých dosahuje Berdych, může jen zdát, právě na tvrdém povrchu se mu ale letos daří nejvíc. V první polovině sezony se mu vydařily dva challengery: v Ekvádoru si poradil například s Edgardem Massou a až v semifinále ho vyřadil výborně hrající Benjamin Becker a o měsíc později se mu v indickém Dharwadu podařilo dostat až do finále, ve kterém skončil na raketě Srba Troickiho. V antukové části sezony se ale Kubotovi naprosto přestalo dařit a žádného úspěchu nedosáhl ani na trávě. Ožil až na US Open; ve Flushing Meadows se musel do hlavního turnaje probojovat v kvalifikaci a dostal se až do třetího kola, kde podle očekávání nestačil na pozdějšího semifinalistu Davyděnka. Od té doby odehrál jediný turnaj - na domácí antuce ve Štětíně uhrál dvě kola a nestačil až na Jiřího Vaňka.

Podle bookmakerů je jasným favoritem souboje, který se odehraje zítra ráno, Berdych; společnost bwin vypsala na jeho výhru nízký kurs 1.09. Myslíte si, že Kubot může rozjetého českého tenistu zastavit? Potom si vsaďte na outsidera, kurs je 5.14.

Reklama