Hlavní obsah

Gambrinus liga očima Luďka Zelenky

Liberec bude po víkendu v čele Gambrinus ligy. Myslí si to alespoň útočník Brna Luděk Zelenka, který pro Eurotip.cz okomentoval deváté kolo naší nejvyšší fotbalové soutěže.

Článek

Nebezpečně blízko pásma sestupu jsou zatím fotbalisté Zlína. Nedaří se jim ale hlavně venku, doma už potěšili diváky dvěma výhrami. Dnes podle Luďka Zelenky v utkání s Jabloncem zvítězí potřetí. "Zlín mě trošku překvapil, jak hrál v Boleslavi dobře, Jablonec naopak šťastně remizoval doma s Libercem... Ve Zlíně se bude hrát špatně, tam se hraje špatně všem, takže si myslím, že Zlín to uválčí. Možná 1:0, mělo by padnout málo gólů," tvrdí brněnský útočník.

Spíš než svými dobrými výkony plní Příbram v posledních dnech stránky novin angažováním "Ivánka" Horníka jako poradce týmu. Jeho nový zaměstnavatel se trápí, na bod čeká už pět kol a nyní ho čeká podobně nespokojený Baník. "Ostrava teď ze tří zápasů udělala jen bod, takže by se měla zvednout, jestli chce hrát nahoře. Na druhou stranu Příbram je na tom špatně, prohrává i doma, myslím, že nemá tu hráčskou kvalitu, takže by Ostrava měla vyhrát," myslí si autor dvou letošních branek.

Nejhorší start do sezony za poslední roky zažívají letos fotbalisté Olomouce: Hanáci mají po osmi kolech čtyři body. Dnes ovšem mají velkou šanci bodovat - na jejich hřiště míří Slovácko, kterému se vede jen o málo lépe. "Oba týmy jsou dole. Olomouc teď dostala i v poháru, takže se už můžou soustředit jen na ligu a jestli se z těch spodních pater chtějí dostat, tak doma musejí bezpodmínečně vyhrávat. A jestli neporazí Slovácko, tak už nevidím jiný mužstvo, se kterým by mohli vyhrát. Pro Olomouc bod řešit nic nebude, takže pokud to pořád bude 0:0, tak to bude chtít otevřít, aby ten gól dala. Takže si myslím, že bude jednička," věří ve výhru domácích Luděk Zelenka.

Jeho tým, Brno se letos prezentuje skvělou obranou. Moravané zatím inkasovali pouhé dva góly, sami ovšem dali jen čtyři, což je stálo cenné body. V utkání s Mostem by pátý tým tabulky chtěl znovu naplno bodovat. "Venku jsme udělali zase 0:0, teď si chceme udobřit fanoušky, takže jednoznačně věřím v naši výhru," říká stručně útočník.

Na jihu Čech se v neděli utkají dva týmy, které se budou muset vzpamatovat z debaklů z minulého kola. "Plzeň prohrála 0:4 se Slavií, Budějovice 0:3 na Spartě, obě mužstva navíc přišla kvůli disciplinárnímu trestu o jednoho hráče, i když si myslím, že ztráta Limberskýho bude pro Plzeň horší. Budějky ten zápas berou hodně vážně, kdyby vyhrály, tak by jejich pozice v lize byla daleko lepší, líp by se jim dýchalo... Věřím, že vyhrajou Budějovice," myslí si Luděk Zelenka.

Obrovskou radost udělali v týdnu hráči Mladé Boleslavi. Lídr Gambrinus ligy si ve fantastickém závěru utkání s Marseille poradil s favorizovanými Francouzi a vybojoval si tak postup v Poháru UEFA. To by ovšem boleslavským v utkání s Teplicemi mohlo paradoxně uškodit. "Boleslav odehrála fantastický zápas proti Marseille. Určitě tam je velká euforie, ale ligový zápasy jsou o něčem jiným a řekl bych, že v těch myslích to mít budou, budou někde jinde. Věřím, že Teplice toho využijou a bude jednička," předpovídá první letošní prohru Boleslavi hráč Brna.

Souboj třetího a čtvrtého týmu nejvyšší soutěže nabídne ostře sledované derby Slavia - Sparta. "Tak oba týmy svoje poslední zápasy vyhrály. Co jsem ale slyšel, tak u Slavie to nebylo tak jednoznačný, že Plzeň měla některý fáze hry ve svých rukou a jen nedávala góly, na rozdíl od Slavie. Myslím, že Slavia - i vzhledem k nepostupu v Poháru UEFA - na tom není tak dobře jako Sparta, která je trošku v psychický výhodě. Takže bych Spartu favorizoval, na druhou stranu se ale říká, že favorit derby nevyhrává, takže bych tipnul remízu," říká útočník, který tři roky oblékal dres Slavie.

Pokud Mladá Boleslav v Teplicích opravdu prohraje, bude mít Liberec v pondělní dohrávce velkou šanci vyhoupnout se do čela Gambrinus ligy. Doma ho totiž čeká nevýrazné Kladno. "U Liberce je to podobný jako s Boleslaví. Je po těžkým zápase v Poháru UEFA, asi tam bude euforie, ale myslím, že je tam dost zkušenejch harcovníků, kteří nedovolí, aby došlo k nějakýmu podcenění. To je asi jediná varianta, kdy by tam mohlo Kladno něco uhrát, protože jinak herně na to nemá. Když by ho Liberec podcenil, tak by toho Kladno mohlo využít, já ale věřím, že se to nestane a že Liberec vyhraje," uzavírá Luděk Zelenka.

Reklama