Hlavní obsah

Yankees jsou na pokraji vyřazení

Blízko největšímu úspěchu za posledních 22 let jsou baseballisté Detroitu. Tygři postoupili v play off do druhého kola naposledy v roce 1984; dnes se jim to podaří znovu, pokud porazí newyorské Yankees.

Foto: reprofoto

Baseball (ilustrační foto)

Článek

Podceňovaný Detroit tak může pokračovat v těžko uvěřitelném příběhu, který letos píše celou sezonu. Tým, který byl ještě před třemi roky s bilancí 43-119 nejhorší v MLB, v tomto ročníku po většinus sezony vedl velmi silnou Centrální divizi. Ke konci základní části se zdálo, že Tygrům docházel dech, z posledních 50 zápasů jich vyhráli jen 19. Jejich náskok ale stačil na to, aby do play off postoupili díky divoké kartě. V prvním kole je čekali silní Yankees, tým s rekordním rozpočtem a nejvyššími ambicemi. V prvním utkání také Yankees prokázali svou sílu a zvítězili 8-4. Porážku jim ale Detroit oplatil hned ve druhém utkání na Yankees Stadium, kde vyhrál těsně 4-3. Poté se série přesunula do města automobilů; na kopec se ve třetím souboji postavil velezkušený Kenny Rogers, který svůj tým dovedl k vítězství 6-0. Dnes leží těžký úkol dotáhnout sérii do vítězného konce především na nadhazovači Jeremym Bondermanovi. Třiadvacetiletý hráč má i přes svůj poměrně nízký věk hodně zkušeností, v zámořské soutěži už odehrál čtyři plné sezony. V play off ovšem ještě nenastoupil a je tedy otázkou, jak se s tím psychicky vyrovná. Tím spíš, že proti Yankees se mu zatím příliš nedařilo - ze sedmi utkání proti nim má bilanci 2-4 a průměr přes pět bodů na zápas.

Poslední dva zápasy Yankees ukazují, že peníze nemusejí být v baseballu nejdůležitější. Mužstvo napěchované hvězdami zatím zazářilo jen v prvním zápas, v dalších dvou vyhořelo. Největším zklamáním jsou fanoušky Yankees Jason Giambi a především soutěže Alex Rodriguez. Oba mají na svém kontě jediný odpal. U Giambiho to byl alespoň homerun, Rodriguez si ale připsal jen jeden single, což je dost málo na nejdražšího hráče soutěže, který už zklamal před rokem a letos to chtěl napravit. "Teď jde o celou sezonu. Na ničem jiném nezáleží. Musíme ten zápas vyhrát," nestahuje předem kalhoty Rodriguez. V posledním souboji veteránů se ovšem nedařilo ani kdysi hvězdnému nadhazovači Randymu Johnsonovi, který šel ze hřiště po necelých šesti směnách, během nichž povolil Detroitu pět bodů. Jaret Wright se dnes pokusí odvést lepší práci, což už se mu ostatně letos proti Detroitu jednou povedlo. Na konci srpna vydržel na kopci přes šest směn, během nichž si Detroit doběhl pro dva body, a jen vinou selhání Scotta Proctora v deváté směně si Wright nepřipsal vítězství.

Ačkoli Detroit v minulých zápasech prokázal svou kvalitu a dnes hraje doma, podle bookmakerů jsou favoritem čtvrtého zápasu Yankees, na které vypsali kurs 1.80. Myslíte si, že Detroit před svými diváky dotáhne sérii do vítězného konce? Potom si vsaďte na Tygry, kurs je 2.05.

Reklama