Hlavní obsah

Buenos Aires uvidí 297. derby

Souboj dvou věčných rivalů dnes hostí stadion Estadio Monumental, stánek slavných River Plate. Domácí se zde střetnou s Bocou Juniors, která momentálně vede argentinskou ligu.

Foto: Tangol

Zaplněné ochozy stadionu Estadio Monumental při derby s Bocou Juniors.

Článek

River Plate odstartovali do nového ročníku významné jihoamerické soutěže úspěšně. V devíti utkáních vybojovali osmnáct bodů, což jim nyní stačí na třetí příčku v tabulce. Slavný tým drží sérii šesti utkání bez porážky; v minulém kole získali bod v utkání s průměrným Belgranem, když nedokázali udržet jednobrankové vedení a inkasovali v 86. minutě vyrovnávací branku z kopačky Arrioly. Oporou River Plate je jednoznačně bývalý argentinský reprezentant Ariel Ortega, který zažil krásná léta ve španělské Valencii. Další známou osobností evropských trávníků je Marcelo Gallardo; hráč z desítkou na zádech odehrál 102 ligová utkání v dresu francouzského Monaka. Právě on dnes podle slov trenéra Daniel Passarelly nastoupí ve středu tříčlenné záložní řady.

Možná nejslavnější argentinský klub vůbec Boca Juniors je momentálně v čele domácí ligové soutěže s tříbodovým náskokem na Estudiantes. Stejně jako River Plate má i Boca na svém kontě jednu porážku; tu utrpěla před třemi týdny na hřišti Gimnasia L.P. Zvítězit na stadionu Estadio Monumental se jí podařilo naposledy před čtyřmi lety, od té doby River Plate svou tvrz dobýt nenechali. "To co jsme doposud v letošním ročníku předvedli, jde nyní stranou. V "superderby" na tom nezáleží, minulost se nepočítá," řekl k dnešnímu utkání hostující trenér Martin Palermo.

O derby se říká, že nemá nikdy favorita. Bookmakeři to vyjádřili vyrovnanými kursy na všechny příležitosti. Vítězství domácích River Plate se dá vsadit s kursem 2.50. Na remízu vypsala společnost bwin kurs 3.20 a na výhru Bocy Juniors 2.50.

Reklama