Hlavní obsah

Oakland a Detroit čeká první souboj

Eurotip.cz

Dva týmy se zřejmě nejvyrovnanějšími nadhazovači postoupily do finále Americké ligy zámořské MLB. Oakland zahájí duel s Detroitem se svým nejspolehlivějším nadhazovačem, levákem Barrym Zitem, na kopci.

Foto: reprofoto

Baseball (ilustrační foto)

Článek

I kdyby v sérii s Oaklandem Detroit neuspěl, může už nyní letošní sezonu považovat za veleúspěšnou. Tým, který ještě před pár lety patřil mezi nejslabší v MLB, se po dlouhých letech dokázal dostat do play off. A nejen to. Protože postoupili na divokou kartu, čekali Tygry newyorští Yankees; nejbohatšímu klubu soutěže nepomohl ani slavnými jmény nabitý kádr a z postupu do finále ligy se radoval jejich soupeř. První zápas na Yankees Stadium sice hráči trenéra Leylanda prohráli 4-8, ještě v New Yorku ale dokázali zvítězit 4-3 a doma potom Yankees naprosto zastínili - v prvním utkání vyhráli 6-0 a v tom rozhodujícím 8-3. Prokázali tak nejen, že mají vyrovnanou rotaci, ale také útok, který dokáže potrápit kohokoliv. V úvodním utkání s Oaklandem se v dresu hostů postaví na kopec Nate Robertson. On jediný proti Yankees zklamal; v prvním zápase nevydržel ani šest směn, během kterých povolil soupeři sedm bodů. Proti Oaklandu Robertson letos nastoupil dvakrát. Na začátku července se mu utkání v Kalifornii nevyvedlo a prohrál 3-5, o tři týdny později se mu na domácím stadionu vedlo o něco lépe a dovedl svůj tým k vítězství 8-4.

Vítězství Detroitu nad Yankees hodně lidí překvapil, nečekal se ale ani tak hladký postup Oaklandu přes Minnesotu. Athletics vstoupili do play off s konečně uzdravenou rotací a nelehkým úkolem. Kdyby se série proti Twins natáhla na čtyři nebo pět zápasů, čekal by je dvakrát fantastický Johan Santana. Oakland ale Minnesotě dovolil postavit její největší eso jen v úvodním zápase - v něm hlavně díky dvěma homerunům veterána Franka Thomase dokázali Venezuelana pokořit a ujmout se vedení 1-0 na zápasy. Také druhý zápas na půdě Minnesoty byl dlouho vyrovnaný, po chybě vnějšího polaře Huntera se ale v sedmé směně rozhodlo a Athletics se domů vraceli s mečbolem. A ten také hned využili - stejně jako předtím Zito a Loaiza, i Dan Haren odházel velmi slušný zápas, který skončil 8-3 pro Oakland. Dnes se - díky dostatečně dlouhému odpočinku - postaví na kopec znovu Barry Zito, který vyšel vítězně ze souboje se Santanou. Nejspolehlivější člen rotace A's odházel v této sezoně proti Tygrům jediný zápas; během sedmi směn povolil Detroitu jediný bod a jen vinou slabé podpory od spoluhráčů si nepřipsal vítězství.

Podle bookmakerů by do finále Americké ligy měli úspěšně vstoupit domácí Athletics, na které si můžete vsadit s kursem 1.73. Myslíte si, že dnes Detroit dokáže vyzrát na Zita a zvítězí? Potom si vsaďte na hosty, kurs je 2.15.

Reklama