Hlavní obsah

Reprezentaci čeká zápas v Irsku

Eurotip.cz

Po oddychovém utkání se San Marinem čeká Brücknerovy svěřence zápas na britských ostrovech. Domácí Irové mají co napravovat, v sobotu totiž utrpěli debakl na Kypru.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Čeští fotbalisté se radují ze sedmého gólu v síti San Marina.

Článek

Naše reprezentace vstoupila do kvalifikace výborně, když nejdříve uspěla šťastně s Walesem, poté na horké půdě Slovenska a v sobotu si bez problémů poradila se San Marinem. Nyní má před sebou další utkání, do kterého znovu vstupuje v roli papírového favorita. V Irsku rozhodně nenastoupí ve stejné sestavě jako v sobotu, jelikož trenér Karel Brückner bude myslet více na defenzivu. Právě s Irskem nemá totiž naše reprezentace zrovna úspěšnou bilanci; v Dublinu prohrála v roce 2000 poměrem 2:3 a před dvěma lety tam skončila série 20 utkání bez porážky po výsledku 1:2. "Ty zápasy si pamatuji," říká dlouholetý reprezentant Jan Koller. "Myslím, že to teď bude dvakrát těžší zápas než na Slovensku," reaguje na zářijové vítězství v Bratislavě. "V Dublinu bude bouřlivá atmosféra, oni jezdí na doraz celý zápas. Diváci je ženou dopředu. To je jejich hlavní přednost," prozradil, v čem se skrývá domácí síla Irů brankář Petr Čech.

Irská reprezentace je v o hodně horší pozici než ta česká. Na začátku září nestačila na Německo a v sobotu překvapivě podlehla Kypru 2:5. "Vražda sobotní noci" - tak nazvali Irové utkání na Kypru, které je vzdálilo od postupu. Trenér Steve Staunton podle Irů zostudil hrdý fotbalový národ, novináři i fanoušci proto žádali jeho odstoupení. První muž irského fotbalu David Blood o tom ale nechtěl ani slyšet. Situaci Stauntonovi vůbec neulehčují hráčské absence, které jeho výběr postihly. Před čtrnácti dny se nešťastně zranila brankářská jednička Shay Given, nyní trápí břišní svaly i náhradního brankáře Pata Kennyho, a tak se proti české reprezentaci nejspíš do branky postaví Wayne Henderson, který chytá v Brightonu pouze třetí anglickou ligu. Mužstvu dále scházejí oba stopeři; Steve Carr z Newcastlu je zraněn a Richard Dunne z Manchesteru City byl na Kypru vyloučen. "Když najednou vypadne tolik hráčů, pak se může stát to, co nás potkalo na Kypru. Reprezentační trenér nemůže jen tak jít a koupit si nové hráče," označuje kouč příčinu neúspěchu.

V roli favorita vstoupí do zápasu český výběr, na vítězství Brücknerových hráčů proto bookmakeři společnosti bwin vypsali kurs 1.95. Myslíte si, že se Irsko dostane z krize a uhraje aspoň bod? Potom si vsaďte na jeho neprohru, kurs je 1.67.

Reklama