Hlavní obsah

Basilej uvidí souboj dvou Čechů

Na staré dobré časy dnes může zavzpomínat tenista Jiří Novák, kterého čeká první kolo turnaje v Basileji. Právě zde totiž vyhrál svůj poslední turnaj na okruhu ATP; po dvou letech ho na rozjezd čeká krajan Jan Hájek.

Foto: Český olympijský výbor

Jiří Novák

Článek

Sezona 2004/2005 je poslední, kterou Novák může považovat za úspěšnou. Zvlášť její konec se mu vyvedl: v Tokiu tehdy získal titul po finálové výhře nad Taylorem Dentem a o tři týdny později se v Basileji radoval znovu, tentokrát po pětisetové bitvě nad Argentincem Nalbandianem. Tenista, který se kdysi stabilně pohyboval ve světové desítce, od té doby na další triumf čeká. Letos k němu měl nejblíž v rakouském Portschachu, kde ho ovšem v semifinále zastavil Rus Davyděnko. Několik týdnů potom se Novák nedokázal nikde chytit, na antuce ani na trávě neuhrál víc než jedno kolo. To se změnilo až na betonech ve Flushing Meadows; na US Open dokázal český tenista porazit Clementa, Srichaphana a Belgičana Malisseho a skončil až na raketě Rafaela Nadala. Poté se mu dařilo i v Davis Cupu, v němž pro náš tým vybojoval první důležitý bod po výhře 6-2 7-6 4-6 7-6 nad Nizozemcem Sluiterem a vyloženě nezklamal ani v Tokiu, kde porazil Vika a Andyho Murrayho a vypadl až po boji s objevem letošní sezony Benjaminem Beckerem. Nevyvedl se mu až návrat do Evropy; na koberci v Moskvě se mu Vik pomstil za předešlou porážku a v prvním kole zvítězil 6-4 6-3.

Dnešnímu Novákovu soupeři se letos vede výsledkově lépe, což je ovšem pochopitelné vzhledem k tomu, že se Jan Hájek na štědřeji dotovaných turnajích ATP objevuje jen zřídka. Většinu sezony objížděl třiadvacetiletý hráč challengery, na nichž se mu dařilo výtečně. V italské Barlettě se musel do hlavního turnaje prokousat v kvalifikaci, poté ale ztratil jediný set a ve finále deklasoval domácího Galvaniho 6-2 6-1. Podobně si vedl i v Praze. Také na Štvanici musel projít kvalifikací, v níž porazil například Bohdana Ulihracha, a poté se rozjetý Hájek dostal až do finále; v něm se ovšem musel sklonit před Robinem Vikem. Další úspěchy si připsal ještě v Prostějově, Braunschweigu a Poznani, kde dokázal zvítězit a vylepšit si tak letošní challengerovou bilanci na 38-7. Ke konci sezony už se Hájek objevuje také na hlavních turnajích. V New Havenu se dokázal dostat do hlavní soutěže, v prvním kole ovšem prohrál s dalším kvalifikantem Gicquelem. Na US Open se potom dokázal dostat do druhého kola poté, co v prvním porazil krajana Dlouhého, a stejně se mu vedlo i na antuce v Palermu, kde po další výhře nad Bohdanem Ulihrachem nestačil ve druhém kole na Fernanda Verdasca.

V dnešním utkání věří bookmakeři zkušenějšímu Novákovi, na kterého vypsali kurs 1.35. Věříte, že Hájek dokáže svého slavnějšího krajana porazit? Potom si vsaďte na outsidera, kurs na něj je 2.70.

Reklama