Hlavní obsah

Kardinálové mají první mečbol

Eurotip.cz

Už dnes se mohou baseballisté St. Louis radovat ze zisku Světové série. Cardinals vedou proti Detroitu 3-1 na zápasy a pokud dnes zvítězí, získají po dlouhých 24 letech titul.

Foto: reprofoto

Baseball (ilustrační foto)

Článek

Situace St. Louis je po včerejším vítězství velmi nadějná, fanoušci Kardinálů ale dobře vědí, jak může být pocit uspokojení ošidný. Tým, který vyhrál Světovou sérii naposled v roce 1982, se o tři roky později utkal o titul s Kansasem a přestože vedl už 3-1 na zápasy, v dalších třech utkáních selhal a prohrál. Od té doby se žádnému dalšímu mužstvu stejný kousek "nepovedl", proto trenér La Russa a jeho hráči nechtějí ztratit koncentraci. "Chceme se soustředit na další vítězství tak, jak jen to bude možné," prohlásil před pátým zápasem série David Eckstein. On a jeho spoluhráči přitom do letošního play off nevstupovali, na rozdíl od dřívějších sezon, jako favorité. Tým se dvěma velkými hvězdami - Albertem Pujolsem a Chrisem Carpenterem - si ale poměrně snadno poradil v prvním kole se San Diegem a ve finále Národní ligy přemohl v sedmizápasové bitvě newyorské Mets. Trenér La Russa se před dnešním soubojem dlouho rozhodoval, koho pošle na kopec. Jeho volbou je zkušený Jeff Weaver, který dostal přednost před Anthonym Reyesem. Weaver v prvních třech utkáních ve vyřazovacích bojích svůj tým podržel. Proti San Diegu nejprve uhrál vítězství 2-0. Poté si sice proti Mets připsal prohru, tu nicméně utrpěl především vinou špatné podpory od spoluhráčů, a v dalším souboji se stejným soupeřem vybojoval vítězství 4-2. První nepovedený zápas odehrál právě proti Detroitu - před pěti dny vydržel na kopci pouhých pět směn, během kterých povolil soupeři devět odpalů a tři body.

Na rozdíl od St. Louis si letos Detroit v základní části vedl velmi dobře. Dlouho dokonce vedl tabulku všech týmů a mohl postoupit s nejlepší bilancí; poslední týdny ale vůbec nezvládl a zdálo se, že se v play off příliš neohřeje. Chyba lávky - se silnými Yankees prohrál jediné utkání a ve finále Americké ligy vyřadil Oakland dokonce ve čtyřech zápasech. Dlouhé čekání na soupeře ale jako by se nevyplatilo. Proti St. Louis se Tygrům vůbec nedaří; v prvních třech zápasech nastříleli svému soupeři pouhých pět bodů a když už si včera doběhli pro další čtyři, nezvládla zápas dvojice nadhazovačů Rodney-Zumaya. Dnes se navíc Detroit bude muset spolehnout na nezkušeného Justina Verlandera, kterému se v play off zatím vůbec nedaří. Nadhazovač, který byl jedním z důvodů letošního úspěchu Tygrů, se ve vyřazovacích bojích objevil třikrát. Ani jednou nevydržel šest směn; proti New Yorku a Oaklandu ho sice jeho spoluhráči na pálce zachránili, proti St. Louis už ale Verlander vyloženě vyhořel a během pěti směn nechal na domácí metu doběhnout šest hráčů soupeře.

Stejně jako v předchozím duelu, i dnes hodnotí bookmakeři šance obou týmů jako poměrně vyrovnané. O něco více přeji jen věří hostujícímu Detroitu, na který vypsali kurs 1.80. Myslíte si, že domácí dnes dotáhnou své letošní tažení do úspěšného konce? Potom si vsaďte na výhru St. Louis, kurs je 2.05.

Reklama