Hlavní obsah

Vybojuje Federer 11. letošní titul?

Dvakrát za sebou sahal po turnajovém titulu chilský tenista Fernando Gonzalez. Ve Vídni i v Madridu pokaždé prohrál ve finále. Dnes bude mít další možnost vyhrát svůj první letošní turnaj; je tu ale problém - na druhé straně kurtu bude stát nejlepší tenista světa Roger Federer.

Článek

Právě Federer je hlavní příčinou toho, že se Gonzalez letos ještě z žádného titulu neradoval. Chilan totiž na světovou jedničku narazil v této sezoně třikrát - v semifinále v Monte Carlu, v dalším semifinále na turnaji v Torontu a naposledy v madridském finále. Pokaždé se radoval Federer, který s Gonzalezem ztratil jediný set. Nejblíž k titulu měl Chilan před dvěma týdny ve Vídni. Na turnaji v Rakousku Federer nestartoval a zdálo se, že toho Gonzalez využije; porazil postupně Francouze Simona, Carlose Moyu, Argentince Nalbandiana a v semifinále i Andyho Roddicka. Ve finále ovšem nestačil na Chorvata Ljubičiče, který ho porazil 6-3 6-4 7-5. O týden později se Gonzalezovi znovu vedlo skvěle - a znovu jen do finále, kde ho Federer přehrál jasně 7-5 6-1 6-0. V Basileji, kde loni triumfoval po finálovém vítězství nad Marcosem Baghdatisem, měl namále hned v prvním kole, kde porazil Itala Bolelliho těsně 7-6 6-7 7-6. I ve druhém zápase udržel Gonzalez nervy na uzdě; Američan Fish ho také potrápil, znovu se ale radoval Chilan, který vyhrál 6-7 6-4 7-6. Ani ve třetím kole neměl dnešní finalista jednoduchou práci, Argentinec Del Potro vyhrál první set 7-5, v dalších dvou sadách ale znovu uspěl Gonzalez. Nejjednodušší práci měl Jihoameričan paradoxně až v semifinále, kde domácího Wawrinku porazil dvakrát 6-4.

Třetí finále v řadě může Gonzaleze hřát, méně už je ale určitě spokojen s tím, kdo ho dnes v boji o titul čeká. Není jím totiž nikdo jiný než Roger Federer, nejlepší tenista planety začínajícího tisíciletí. Stačí pohled na letošní bilanci - Švýcar odehrál v této sezoně 87 zápasů, z nichž 82 vyhrál. Porazit ho navíc dokázali jen dva soupeři - Nemesis jménem Nadal uspěl proti Federerovi čtyřikrát a v Cincinnati nestačila světová jednička ve druhém kole na Skota Murrayho. Na všech ostatních turnajích Federer uspěl a doma v Basileji si chce připsat už jedenáctý letošní úspěch. Za ním vykročil jako obvykle - s Tomášem Zíbem, Španělem Garciou-Lopezem a Davidem Ferrerem neztratil ani set. Překvapivě těžkou práci měl až v semifinále s dobře hrajícím Thajcem Srichaphanem; po vyhrané úvodní sadě ztratil první set na zdejší turnaji a o svém postupu do finále rozhodl Federer až ve zkrácené hře třetího setu.

O tom, jaký je mezi oběma finalisty rozdíl, svědčí nejlépe bilance jejich vzájemných soubojů. Vedle tří letošních výher uspěl Federer proti Gonzalezovi předtím už pětkrát. Podle bookmakerů by měl Švýcar vyhrát i podeváté, proto na něj vypsali velmi nízký kurs 1.02. Pokud věříte tomu, že finále bude jednoznačná záležitost, můžete si vsadit Federerovu výhru 3:0 na sety s kursem 1.47. Myslíte si, že Gonzalez dnes konečně nad silným protivníkem uspěje? Potom si vsaďte na outsidera, kurs na něj je 7.66.

Reklama