Hlavní obsah

Potvrdí Španělé kvalifikační suverenitu i proti Turecku?

Jedním ze šlágrů sobotního programu kvalifikace mistrovství světa v roce 2010 bude utkání Španělska s Tureckem. Hosté na loňském kontinentálním šampionátu překvapili fanoušky i odborníky, nepříjemné vzpomínky na pozdějšího semifinalistu zůstaly i české reprezentaci. Španělé celý turnaj vyhráli...

Článek

Nyní mohou mistři Evropy udělat další krok k postupu na příští světový šampionát. V 5. kvalifikační skupině vyhráli všechny čtyři zápasy a před svým nejbližším pronásledovatelem (Tureckem), mají svěřenci trenéra Del Bosqueho čtyřbodový náskok.

Navíc Španělé, v jejichž nominaci je pětice fotbalistů Liverpoolu, mají skvělé skóre 10:1. Lepší jsou jen Angličané s bilancí branek 14:3. Jediný gól inkasovali v dosavadním průběhu kvalifikace i Ukrajinci, Nizozemci a Irové, ti jediní mají stejně jako Španělé odehrané čtyři duely. Je ovšem třeba připomenout, že Španělsko se zatím střetlo jen s průměrnými celky Belgie, Arménie, Estonska a Bosny a Hercegoviny.

Turecká obrana ovšem příliš prostupnější není, inkasovala jen dvakrát. Jedenáctý tým hodnocení fotbalových reprezentací ztratil důležité body v září domácí remízou 1:1 s Belgií, v říjnu uhrál jen bezbrankovou remízu v Estonsku. Jinak uspěl v Arménii a poradil si s Bosnou a Hercegovinou.

Pětigólový kanonýr Villa

Zdravotní potíže měla před utkáním pětice Villa, Xavi, Silva, Ramos a Pique, všichni by měli být v pořádku. „Měli nějaké drobné problémy, ale budou k dispozici,“ citují stránky FIFA.com del Bosqueho, který během své kariéry trénoval i istanbulský Besiktas. Španělé neprohráli skvělých 29 zápasů v řadě, naposledy v listopadu 2006 podlehli doma Rumunsku 0:1. Útočník Villa je jedním z pouhé trojice fotbalistů, kteří v dosavadním průběhu kvalifikace dokázali nastřílet pět gólů. Pět tureckých kvalifikačních branek obstaralo pět různých hráčů.

Vzájemná bilance obou celků vyznívá jasně pro Španělsko. Z osmi zápasů třikrát zvítězilo při jediné prohře a čtyřech remízách (skóre 11:4). Nyní se oba celky střetnou v kvalifikaci MS dvakrát během pěti dní.

Na další vítězství Španělska si můžete vsadit v kursu 1,4, na překvapivý úspěch Turecka vypsali bookmakeři Tipsportu kurs 6,5. Pokud očekáváte remízu, je k dispozici kurs 4,1.

Reklama