Hlavní obsah

Hamilton zahájí v Austrálii cestu za obhajobou z 18. místa

PRAHA

Britský pilot formule 1 Lewis Hamilton v neděli zahájí cestu za obhajobou premiérového titulu mistra světa až z 18. místa, kam jej posunuly technické problémy a diskvalifikace vozů Toyota. Sezóna se jako tradičně rozběhne v Austrálii, ale letos je situace zajímavá neschválenou změnou bodování. Model, při němž se mistrem světa stane jezdec s největším počtem vítězství, bude platit až od za rok.

Článek

Hamilton loni získal titul až v posledním závodě sezóny a pokud by už platila nová pravidla, mistrem světa by byl Brazilec Felipe Massa z Ferrari. Takhle mohly oslavy po dojezdu vypuknout ve stáji McLaren.

Ta má ale před novým ročníkem potíže, po špatných testech i nepříliš povzbudivých trénincích měl v kvalifikaci vůz problémy s převodovkou. Kontroverzi startu šampionátu dodává i protest proti údajně neregulérní konstrukci vozů Brawn GP, Toyota a Williams. Takže výsledky úvodních dvou závodů (Austrálie a Malajsie) budou oficiální až po odvolacím soudu FIA v polovině dubna.

Právě vozy nováčka Brawn GP (nástupce Hondy) patří mezi nejpříjemnější překvapení posledních týdnů, navíc je budou řídit zkušení Button a Barrichello. Oba byli nejrychlejší i v kvalifikaci, z pole position vyrazí Button. Po 39 letech si tak nový tým v seriálu v kvalifikaci vybojoval při prvním startu nejlepší pozici.

Hamilton se loni stal nejmladším mistrem světa v historii, v 36 závodech dojel na prvním místě devětkrát. Jen 14x se navíc neobjevil na stupních vítězů. Britovi budou pravděpodobně na paty nejvíce šlapat piloti Ferrari Räikkönen a Massa. Brazilec Massa skončil loni v celkovém hodnocení těsně druhý, Fin je šampiónem zpřed dvou let.

Nedělní závod odstartuje v 8:00 a přímým přenosem jej vysílá televize Nova.

Na pořadí obhájce titulu v úvodním závodě sezóny si můžete vsadit. Na vítězství Hamiltona vypsali bookmakeři Tipsportu po zpackané kvalifikaci kurs 100. Pravděpodobnost, že Brit skončí na stupních vítězů, je ohodnocena kursem 25. Pokud očekáváte Hamiltona v cíli na 3.-6. místě, můžete si vsadit v kursu 7.  Myslíte-li si, že Hamilton dojede na 4.-8. příčce, je k dispozici kurs 3,5.

Reklama