Hlavní obsah

Mistři světa Italové se na Poháru FIFA utkají s Američany

V Jihoafrické republice pokračuje prestižní Pohár FIFA, v němž měří síly mistři světa s jednotlivými kontinentálními šampióny. Mistr světa z roku 2006 Itálie se v pondělí na úvod štědře dotovaného turnaje utká s USA. Ve skupině B jsou dále Brazilci a Egypt.

Článek

Američané jsou outsiderem a této roli se nebrání. „Ale není v naší nátuře, obzvláště mojí, přijet se na turnaj jen zúčastnit,“ citují stránky FIFA obránce s nigerijskými kořeny Onyewuho a odhodlání potvrzuje i fotbalista Fulhamu Clint Dempsey: „Nejsme považování za favorita. Ale když budeme soustředění, můžeme něčeho dosáhnout.“

Italové ale moc dobře vědí, jak moc Američané mohou kousat. Před třemi lety v Kaiserslauternu hrály oba celky v základní skupině mistrovství světa 1:1. Nervózní duel nedohráli dva Američané a jeden Ital.

V aktuálním výběru Italů je deset fotbalistů, kteří pamatují tři roky starý duel. Spoléhají zejména na produktivní útok, v němž jsou hvězdy jako Luca Toni, Alberto Gilardino nebo Vincenzo Iaquinta.

Zajímavý duel čeká Guiseppe Rossiho. Ten se narodil italským přistěhovalcům v New Jersey. V USA vychodil základní školu a hrál mládežnický fotbal. Pak ale jako dvanáctiletý zamířil do akademie Parmy a rozhodl se reprezentovat Itálii. „Byla to těžká volba. Ale vždycky jsem chtěl hrát za zemi svých předků,“ říká dvacetiletý útočník španělského Villarrealu.

Na vítězství Italů si můžete vsadit v kursu 1,6, na výhru Američanů vypsali bookmakeři Tipsportu kurs 5. Pokud očekáváte remízu, je k dispozici kurs 3,5.

Reklama